Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Inscenácia Vtedy v Bratislave prenáša na javisko román Žo Langerovej

Ilustračná foto Foto: TASR

Inscenáciu Vtedy v Bratislave uvidia v martinskom divadle spolu s divákmi v rámci Noci divadiel v sobotu 21. novembra 2015 aj dcéry Žo Langerovej Táňa a Zuzka.


Martin 6. novembra (TASR) – Prvou premiérou divadelnej sezóny 2015/2016 v Slovenskom komornom divadle (SKD) je inscenácia Vtedy v Bratislave, ktorá prenáša na divadelné javisko autobiografický román Žo Langerovej Vtedy v Bratislave (Môj život s Oskarom L.). Martinské divadlo ju dnes večer uvádza v slovenskej premiére v Štúdiu SKD.

Režisér inscenácie Patrik Lančarič pripomenul, že Žo Langerová napísala knihu Vtedy v Bratislave ako životné pamäte v emigrácii vo Švédsku, keď v roku 1968 odišla z Československa. "Vyšla koncom sedemdesiatych rokov najprv v Londýne a neskôr vo viacerých krajinách v západnej Európe. Stala sa z nej jedna zo základných správ o tom, čo bol komunizmus vo východnej Európe. Je to príbeh, ktorý by ľudia na Slovensku mali poznať. Nielen ako správu o minulosti, ale aj ako silný príbeh ženy, ktorá musela prejsť veľmi ťažkými životnými skúškami v súvislosti s politickými procesmi v päťdesiatych rokoch. Väzením jej muža, ponižovaním, vysťahovaním, zaradením do fabriky. A popri tom musela vychovať ešte dve dcéry," povedal Lančarič.

Podľa dramaturgičky SKD Moniky Michnovej pripomína najnovšia premiéra silou výpovede, ktorá cez osud jedného človeka hovorí o stave celej spoločnosti, Roznerov román Sedem dní do pohrebu. "Jeho premiéru sme uviedli v roku 2012. Autor dramatizácie Peter Pavlac, scénograf Jozef Ciller a predstaviteľka hlavnej postavy Jana Oľhová vytvárajú akýsi pomyselný most medzi oboma inscenáciami, ku ktorému sa otvorene, a tak trochu neskromne hlásime," uviedla Michnová.

Doplnila, že román Žo Langerovej na Slovensku vyšiel v roku 2007, dvadsaťosem rokov po pôvodnom anglickom vydaní a v tom istom roku sa u nás stal Knihou roka. "Prináša nezvyčajne pôsobivé, nesentimentálne úprimné spomienky na život so slovenským ľavicovým intelektuálom Oskarom Langerom, ktorý sa stal jedným z kľúčových svedkov vo vykonštruovanom politickom procese so Slánským. A za toto vynútené svedectvo dostal 22 rokov väzenia. Autorka si napriek viere v nevinu manžela a bezpodmienečnej lojalite k nemu zachovala kritický odstup od ideologickej zaslepenosti a neskrýva skepsu voči takzvanému socializmu s ľudskou tvárou," podotkla Michnová.

"Je to príbeh rodiny, ktorú zomlela veľká politika. A všetky zásadné dejinné udalosti, ktoré prechádzali touto krajinou, sú tu z pohľadu ženy. Nie je to politikárčenie a politika, také mužské tézy. Ale to, ako v reálnom živote prežiť. Ako sa vysporiadať s vecami a ako ustáť najťažšie chvíle. Myslím si, že toto sú dostatočne silné argumenty, aby ten príbeh ľudia videli," zdôraznil Lančarič.

Inscenáciu Vtedy v Bratislave uvidia v martinskom divadle spolu s divákmi v rámci Noci divadiel v sobotu 21. novembra 2015 aj dcéry Žo Langerovej Táňa a Zuzka. Po predstavení s nimi môžu diváci diskutovať.