Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ste v strese? Oddýchnite si pri fotografiách Iva Karáska

Stredoeurópsky dom fotografie, Bratislava. Foto: citylife.sk

Všetky fotografie sú signované na zadnej strane, opatrené slepotlačou a štítkom s jedinečným číslom a podpisom autora. Ide o limitovanú edíciu tlače s maximálnym počtom troch kusov.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF) v Bratislave sprístupnil dnes výstavu Cesty s podtitulom 24 zastavení. Jej autor je český fotograf Ivo Karásek.

"Je to moja prvá výstava na Slovensku, aj keď v Bratislave som býval 20 rokov. Toto všetko sú fotografie detailov chodníkov bez akejkoľvek úpravy," povedal pre TASR přerovský rodák (1964).

Podľa neho v dnešnej uponáhľanej, chaotickej dobe sa ustavične naháňame odniekiaľ niekam, hnaní 'povinnosťami', s hlavou plnou myšlienok na to, čo všetko musíme, nesmieme, mali by sme, nemali by sme. Žijeme v neustálom zhone, strese a strácame kontakt so životom, s jeho skutočnou podstatou. V honbe za nezmyselnými cieľmi strácame kontakt nielen sami so sebou, ale aj s okolím. Nedokážeme sa zastaviť, len tak jednoducho byť a vnímať cestu, po ktorej ideme a všetky jej skryté krásy. Fotografie z cyklu Cesty sú práve takými zastaveniami.

"Autor sa často zastaví a vidí rôzne fragmenty, znaky, symboly. Tieto zábery majú poslanie prehovoriť o pokoji a ľudskej pokore," pripomenul kurátor výstavy Peter Krivda.

Cyklus Cesty vznikol v rámci projektu Neskoré svetlo a je súčasťou stálej expozície v opatrovateľskom dome Sanco v Prostějove. Neskoré svetlo združuje umelcov z rôznych oblastí (výtvarné umenie, hudba, literatúra, fotografie, divadlo) a jeho cieľom je pomáhať v liečbe dlhodobo chorých pomocou umenia ako terapeutického prostriedku. Všetky fotografie sú signované na zadnej strane, opatrené slepotlačou a štítkom s jedinečným číslom a podpisom autora. Ide o limitovanú edíciu tlače s maximálnym počtom troch kusov.

Výstava na prvom poschodí SEDF potrvá do 21. mája.