Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

J. Gebert: Až přijde válka rozpráva o situácii v Európe, nielen v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Snímku o skupine mladíkoch, ktorí založili na Slovensku domobranu, nakrútil v česko-chorvátskej koprodukcii.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Dokumentárny film Až přijde válka zobrazujúci "znepokojivý vzostup nacionalizmu na Slovensku a fungovanie moci" predstavil v stredu (16. 11.) na premiére v bratislavskom Kine Lumiére osobne režisér Jan Gebert. Film by mohol podľa jeho slov slúžiť ako platforma pre dialóg: "Už sme si to vyskúšali v Prahe, kde sme pozvali protagonistov tohto filmu s ich oponentmi a vznikla z toho veľmi intenzívna diskusia. Chceme niečo také skúsiť aj tu."

Snímku o skupine mladíkoch, ktorí založili na Slovensku domobranu, nakrútil v česko-chorvátskej koprodukcii. Prvýkrát ju mohli vidieť diváci na Slovensku počas Art Film Festu v Košiciach. Film sa nedávno premietal aj na festivale Jeden svet v Bratislave, odkiaľ si dokonca odniesol hlavnú cenu.

Gebert v rozhovore pre TASR uviedol, že na zmienku o existencii polovojenskej organizácie na Slovensku vedenej v tom čase 19-ročným mladíkom, vytrénovaným v Rusku, narazil na servere Hlídací pes začiatkom roku 2015. "Okamžite mi došlo, že je to nová tvár nacionalizmu, ktorá ešte nie je úplné pomenovaná, ktorá je napojená na Rusko, a v najmladšej generácii sa zrkadlí ako problém odohrávajúci sa v celej Európe - vzostup nacionalizmu a populizmu v podobe, v ktorej sme ho ešte nepoznali," objasnil režisér.

Kontroverznú organizáciu vedie Peter Švrček, 18-ročný mladík, ktorý býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijako neodlišuje od svojich vrstovníkov. Cíti sa však byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí Branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom "k obrane a zachovaniu národa" uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú Petrovým autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy – už ako politik.

Autor filmu prízvukuje, že postava Petra Švrčka reprezentuje novú tvár nacionalizmu. "Uhladeného, ťažšie uchopiteľného, ktorého vidíme všade v Európe - v rakúskej, maďarskej, poľskej, českej vláde. Je to hodnotovo úplne rovnaký druh človeka, ako je Viktor Orbán alebo Miloš Zeman," hovorí Gebert. Vo dokumente ukazuje mladého muža, ktorý síce začína ako "vojačik" budujúci si svoju domobranu, ale jeho cieľ je jasný - uspieť v politike. "To, ako k tomu pristupuje spoločnosť, ako to toleruje a necháva ho rásť a dáva mu zelenú skoro ku všetkému, čo robí, nikto ho nezastaví, to je téma, ktorá sa odohráva všade v Európe," konštatoval filmár s tým, že vôbec nechcel rozprávať príbeh o Slovensku alebo o problematike militarizácie či domobrán. "Skutočne som chcel rozprávať o tom, ako niečo, čo je v lese ďaleko od nás, sa dostane priamo medzi nás, a má to už nie podobu človeka, ktorý nosí maskáče a má samopal, ale podobu chlapca, ktorý má oblek, veľmi šikovne argumentuje a chce preraziť v politike. A vidíme, že má šancu uspieť," poznamenal režisér, ktorý film o pôsobení organizácie Slovenskí Branci nakrúcal tri roky.

Dokument Až přijde válka vstúpi do kinodistribúcie vo štvrtok 22. novembra.

Jan Gebert (1981) vyštudoval históriu na Karlovej Univerzite v Prahe, ale študoval aj v Španielsku, USA a Mexiku. Je novinár a režisér, za svoj dokumentárny film Hra o kámen (2012) získal zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom festivale v Jihlave.