Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

J. Hřebejk: Nápadník má k Pelíškom najbližšie

Jan Hřebejk Foto: TASR/Michal Svítok

Film sa odohráva na sklonku 50. rokov minulého storočia. Je to príbeh lásky, tentoraz tej mileneckej. Rozpráva o tichej vojne medzi rodičmi a ich deťmi, poznamenanými vojnou a komunistickým prevratom.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Do českých i slovenských kín vstupuje vo štvrtok záverečná časť filmovej trilógie Záhradníctvo z dielne tvorivého tandemu Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Po Rodinnom priateľovi a Dezertérovi sa diváci môžu tešiť na romantickú komédiu Nápadník. Film sa odohráva na sklonku 50. rokov minulého storočia. Je to opäť príbeh lásky, tentoraz tej mileneckej. Rozpráva o tichej vojne medzi rodičmi a ich deťmi, poznamenanými vojnou a komunistickým prevratom.

"Nápadníka mám možno najradšej, pretože je to taká tá komédia na záver a asi má najviac ambícií. Tým, ako je priezračne čistý, myslím si, že má najmenej 'drhnúcich' miest," komentuje tretiu kapitolu Záhradníctva režisér Jan Hřebejk a dodáva: "V porovnaní s Rodinným priateľom alebo Dezertérom, kde sú vyslovene tragické momenty, tu sú momenty smutné, ale je to najbližšie k Pelíškom."

Nápadník s tragikomickým nadhľadom vykresľuje ostrú zlomovú líniu medzi predvojnovou a povojnovou generáciou. Generačný stret pramení z odlišných skúseností rodičov a ich detí. Každá generácia má svoju vlastnú predstavu o tom, ako nájsť šťastie, a isté je len to, že cestu k nemu si musí hľadať sama.

Tretia epizóda rodinnej kroniky je postavená na konflikte otca s dcérou. "A na vine je ten otec," podčiarkol režisér na margo postavy "šarmantného človeka a zároveň domáceho despotu", ktorú v Pelíškoch z roku 1999 nezabudnuteľných spôsobom stvárnil Jiří Kodet. V trilógii Záhradníctvo hrá selfmademana, ktorému život a kariéru zničili dva totalitné režimy, Martin Finger. "Je to klasická postava determinovaná dobou, dobou zasiahnutá a ovplyvnená. Idealista, ktorý ako odbojár prežije za strašných okolností druhú svetovú vojnu, vstane z mŕtvych, a teraz prichádzajú najrôznejšie sklamania. A za to najväčšie považuje to, že jeho dcéra nie je podľa jeho predstáv," dodal Hřebejk k Jindřichovi, ktorého angažovanie v protinacistickom odboji stálo takmer život a väzenie v nemeckých lágroch mu podlomilo fyzické aj psychické zdravie. Jeho zásadové postoje po nástupe komunistov v roku 1948 ho pripravili o milovanú prácu dispečera na letisku. Scenárista Jarchovský vytvoril túto postavu podľa svojho starého otca.

Danielu, dcéru despotického otca, ktorému sa nepáči dcérin výber priateľa - "chlapca bez budúcnosti", si zahrala Anna Fialová. Predobrazom Daniely je matka Petra Jarchovského, ktorý príbeh svojej mamy vynechal v kultových Pelíškoch. V nich vzdoruje despotickému otcovi Danielina sestra Jindřiška. Jej "malé vydanie" hrá v Nápadníkovi Tereza Hladíková. V ďalších postavách romantickej komédie sa predstavia Anna Geislerová, Ivan Lupták, Klára Melíšková, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Vendula Svobodová a iní.