Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

J. URBAN: 7 dní hříchů nie je príbeh o zlých Čechoch a dobrých Nemcoch

Herci vľavo Eva Vica Kerekesová a vpravo Jarek Hylebrant počas tlačovej konferencie k filmu 7 dní hříchu Foto: TASR/Martin Baumann

Film rozpráva príbeh českého lesníka Jana Olšana (Ondřej Vetchý), Čecha, ktorý si zobral za manželku Nemku Agnes (Vica Kerekes).

Bratislava 29. októbra (TASR) - Česko-slovenský film o zrade, láske a priateľstve pod názvom 7 dní hříchů mieri do slovenských kín.

Historickú drámu inšpirovanú skutočnými udalosťami povojnového obdobia nakrútil český režisér Jiří Chlumský podľa námetu a scenára Josefa Urbana. Ten sa po svojom scenári Habermannov mlyn opäť vracia k príbehu z konca vojny odohrávajúcemu sa v Sudetoch.

"Cítil som taký určitý dlh k tej tematike, pretože Habermannov mlyn pojednáva o histórii nemecko-českých vzťahov od roku 1938 do roku 1945, ale nikdy nikto u nás nestvárnil to, čo sa dialo bezprostredne po oslobodení," uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s médiami Josef Urban. "Snažili sme sa nepozerať na ten príbeh cez prizmu toho, či je niekto Nemec, Čech, Rus, Maďar alebo Slovák. Pozeráme sa na to princípom individuálnej zodpovednosti, takže to nie je príbeh o zlých Čechoch a dobrých Nemcoch. Je to príbeh o ľuďoch, ktorí sa v roku 1945 dostali do vypätej situácie," doplnil.

Film rozpráva príbeh českého lesníka Jana Olšana (Ondřej Vetchý), Čecha, ktorý si zobral za manželku Nemku Agnes (Vica Kerekes). "Veľmi nám záležalo na tom, aby sme mali kvalitne prevedený casting. Máme tam naozaj samých dobrých hercov, podarilo sa nám doviesť Fedora Sergejeviča Bondarchuka. Myslím si, že to je jeden z vôbec najväčších hercov, ktorý kedy hral v histórii československej, českej kinematografie," povedal Urban na margo obsadenia filmu, v ktorom sa divákom ďalej predstavia Jiří Schmitzer, Attila Mokos, Jarek Hylebrant, Anna Šišková, Igor Bareš, Katarína Kolajová, Norbert Lichý.

Filmová novinka, ktorú tvorcovia pripravovali takmer štyri roky s rozpočtom asi 40 miliónov českých korún, je tak ako Habermannov mlyn postavená na skutočných postavách. "Mali sme možnosť dlhé roky spoznávať tých pamätníkov, z ktorých posledný zomrel teraz v januári, mal takmer 96 rokov. Ten chlapík bol ročník 1916 a v roku 1945 ten prípad na vtedajšom Okresnom národnom výbore v Šumperku vyšetroval," vysvetlil scenárista a zároveň producent snímky, ktorá rozpráva o vzťahoch medzi Čechmi a Nemcami na sklonku 2. svetovej vojny a zachytáva obdobie tesne po jej skončení. Dráma sa začína pod Králickým Snežníkom pár dní pred koncom vojny, v prostredí, kde ešte vládne mašinéria Hitlerovho Nemecka. Situácia sa však onedlho obráti. Po vojne dochádza v pohraničí k veľkej výmene obyvateľov. Nemecké etnikum je odsunuté na západ a ich miesto zaujímajú českí osadníci.




"Som nesmierne šťastná, že som mohla účinkovať v takom filme. Bolo to pre mňa jedno z najkrajších období v mojom živote," konštatovala Vica Kerekes s tým, že na stvárnenie hlavnej ženskej postavy neabsolvovala žiadnu špeciálnu prípravu. "Nepotrebovali sme žiadnu inú prípravu, len sa ocitnúť na tých miestach. Tie interiéry a exteriéry strašne zapôsobili a fungovali. Potrebovala som len otvoriť seba a do seba nasávať tú energiu a atmosféru tých prostredí," prezradila atraktívna herečka a dodala: "Som strašne vďačná, že som si vďaka tomu uvedomila, že doba, v ktorej teraz žijem, je strašne krásna."

Historickú drámu 7 dní hříchů uvádza do slovenských kín od 1. novembra vo formáte 2D v pôvodnom znení Itafilm.