Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Jana Hýbalová Ovšáková vystavuje v trnavskej galérii Zimomriavky

Jana Hýbalová Ovšáková vystavuje Zimomriavky v Galérii Jána Koniarka v Trnave. Foto: Facebook

Výtvarná senzibilita autorky je zdôraznená rytmizačnými farebnými štruktúrami, v ktorých sa otvára priezor do podivuhodných krajín.

Trnava 17. januára (TASR) – Do začiatku marca si možno v Galérii Jána Koniarka v Trnave pozrieť výstavu malieb slovenskej výtvarníčky Jany Hýbalovej Ovšákovej Zimomriavky. Autorka sa dlhodobejšie venuje prírodným detailom, organizmom a zmenám v prírodnom prostredí, na výstave sa prezentuje prácami posledných 15 rokov.

Jana Hývalová Ovšáková je rodáčkou z Trstenej (1971), študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na Akadémii výtvarných umení vo Viedni. Od roku 1999 doteraz vystavovala opakovane v Bratislave, Nitre, Dolnom Kubíne i Poprade. Od skončenia školy Ovšákovú fascinovali prírodné detaily, mikroorganizmy a „hmota flóry“. Tak vo svojej tvorbe prešla k hmote tráv, kde zvýrazňuje tvary a farby stebiel spojených už aj s figurálnym motívom. Osobitou kapitolou v tvorbe bolo zaujatie japonským trávnatým stromom kryptomériou, ktorej podoby a variácie dominujú v jej najnovších maľbách.

Výtvarná senzibilita Jany Hýbalovej Ovšákovej je zdôraznená práve rytmizačnými farebnými štruktúrami, v ktorých sa otvára priezor do podivuhodných krajín. Živé línie tvarov pozostávajú z množstva dotykov štetca, ktoré z diaľky vytvárajú ilúziu života v prírode. "Jednotlivé prírodné objekty vníma hlavne zrakom, neskôr však paralelne aj ďalšími zmyslami. Už jej nestačí haptický moment, ale ich charakteristiku potrebuje zažiť a prežiť na vlastnej koži. Až naskočia zimomriavky. Preto i výstava dostala tento názov," uviedla kurátorka výstavy v Trnave Dagmar Srnenská.