Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jane Fonda a Robert Redford dostanú Zlatých levov za celoživotné dielo

Robert Redford, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Barbera v zdôvodnení ocenení pripomenul, že americká herečka Jane Fonda sa stala počas svojej kariéry symbolom vášnivého života, slobody a nonkonformizmu.

Benátky 17. júla (TASR) - Čestných Zlatých levov za celoživotné dielo si na 74. ročníku tradičného Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, ktorý sa uskutoční v dňoch 30. augusta až 9. septembra, prevezmú hollywoodske hviezdy Jane Fonda (79) a Robert Redford (80). Informoval o tom dnes riaditeľ festivalovej prehliadky Alberto Barbera.

Slávnostné odovzdanie oboch ocenení sa uskutoční 1. septembra.

Obaja herci sa zúčastnia v Benátkach na premiére ich spoločnej snímky Our Souls at Night, ktorá vznikla v produkcii Netflixu v réžii indického filmára Ritesha Batru a v spolupráci s Redfordovou spoločnosťou Wildwood Enterprises.

Barbera v zdôvodnení ocenení pripomenul, že americká herečka Jane Fonda sa stala počas svojej kariéry symbolom vášnivého života, slobody a nonkonformizmu; popri umeleckej dráhe sa stala známou aj ako politická aktivistka, spisovateľka, hovorkyňa feministického hnutia a producentka. Meno Roberta Redforda, ako pripomenul, sa spája s filmovým festivalom Sundance, najväčšou prehliadkou nezávislých snímok, pričom umelec bol tak pred, ako aj za kamerou vždy veľkým podporovateľom nezávislej filmovej produkcie.

Obaja budúci laureáti čestného Zlatého leva si v minulosti zahrali spoločne vo filmoch Štvanica (1966), Bosé nohy v parku (1967) a Elektrický jazdec (1979).