Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jaroslav Mottl chystá komédiu Motýle v bruchu

Na snímke scenárista a režisér Jaroslav Mottl. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

V kinách môžu diváci zatiaľ vidieť jeho debut - hororový triler Attonitas.

Bratislava 11. marca (TASR) - Jaroslav Mottl, herec známy z televíznych seriálov, sa momentálne snaží zaujať divákov filmovou prvotinou Attonitas. V prípade svojho režijného, scenáristického a producentského debutu, ktorý je v kinách od konca februára, stavil na žáner hororového trileru. "Strašne veľa pre a proti hovorí preto, aby sa začalo takýmto žánrom. Nechcem povedať, že drvivá väčšina úspešných režisérov začala horormi," uviedol v rozhovore pre TASR Mottl s tým, že pri výbere žánru zohrali svoju úlohu aj peniaze. "Samozrejme, je to aj producentský mantinel. Nemôžete začať nejakými veľkými komédiami, rozprávkami alebo historickými vecami, lebo na to nemáte peniaze."

Mottl nepopiera, že napínavé filmy má rád a pri tvorbe debutu ho inšpirovali známe zahraničné hororové kúsky. "Možno to na prvý pohľad vyzerá ako klasiky Blair Witch, Rec alebo Karanténa, ale trošku sa to celé vyvíja úplne iným spôsobom," vysvetlil režisér, ktorý vo svojom filme použil niekoľko zaujímavých technických nápadov - webkameru, zábery z policajných kamier, spätné pretáčanie filmu. "Chceli sme spraviť film, ktorý by nebol klišoidný, ktorý po premietaní vyvolá debatu. O tom má byť každý film, či už je to kriminálka alebo romantická komédia, že sa o tom ľudia bavia, idú z kina, majú z toho nejaký pocit a môžu to analyzovať."

Obsadiť chcel najmä neznáme tváre

Nový slovenský mysteriózny triler zavedie strach a napätie milujúcich divákov do priestorov Radvanského kaštieľa. Práve historická ruina uprostred sídliska Radvaň v Banskej Bystrici bola Mottlov najväčší zdroj inšpirácie. Herec a divadelník schátralý kaštieľ objavil pred piatimi rokmi a pred dvoma rokmi začal písať scenár príbehu, ktorý stojí na záhadnom prípade spálenej mŕtvoly. Tú objaví polícia práve v kaštieli. Študentka Jana je presvedčená, že záhadný prípad súvisí s jej zmiznutým priateľom. Všetko ešte skomplikujú jej spolubývajúci, ktorí chcú Jane dokázať opak. Vybavený špičkovou technikou sa rozhodnú odhaliť tajomstvo starého kaštieľa.

Na snímke zľava scenárista a režisér Jaroslav Mottl, herečka Gabriela Marcinková, herečka Petra Blesáková, herec Adrián Gula a herec Michal Jaroš.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
Mottl chcel do svojho prvého celovečerného filmu obsadiť neznáme tváre. "Robili sme kasting na neznámych hercov, ktorí sa za dva roky alebo za rok a pol stali populárnymi - Peťa Blesáková, Peter Brajerčík, Gabika Marcinková," komentoval obsadenie Attonitas mladými hercami, ktorých diváci poznajú už aj z iných televíznych a filmových projektov. "Naozaj sú už známi, sú v médiách a časopisoch, ale som rád, že nakoniec to tak vyšlo, pretože moja intuícia pri kastingu, kedy sa ešte o nich nič nevedelo, fungovala a funguje to zrejme aj na iných režisérov, lebo sú veľmi šikovní herci," doplnil debutujúci filmár.

Jeho "vzrušujúca filmárska jazda" oslovila a má veľkú chuť v nej pokračovať ďalej. "Chystáme novú komédiu s česko-slovenským obsadením, bude sa volať Motýle v bruchu. Aj keď v tých veciach, čo som robil v telke, vyzerám, že som skôr nepríjemný chlapík, ja humor milujem. Manželka by vedela rozprávať," dodal Jaroslav Mottl s úsmevom.