Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: Jazykovedný ústav chystá Štúr-žúr

Ľudovít Štúr Foto: TASR/fotoreprodukcia

Festival sa uskutoční 21. mája v čase od 12.00 do 22.00 hodiny.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Multižánrovým kultúrnym podujatím s názvom Štúr-žúr oslávi 200. narodeniny svojho patróna Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (SAV). "Festival premení Rudnayovo námestie v Bratislave na štúrovský žúr plný slov, hudby, filmu i divadla," informovala TASR za organizátora Mária Magdolen. Ako ďalej uviedla, pripravované podujatie má za cieľ priblížiť verejnosti osobnosť Ľ. Štúra rôznymi formami a poukázať na jeho odkaz vo viacerých oblastiach súčasnej spoločnosti, nielen prostredníctvom hovoreného slova, hudby divadla a filmu, ale aj výtvarného umenia, fotografie či módy.

Kto a kde

Na pódiu sa v rozhovoroch s moderátorkou Luciou Satinskou vystriedajú Sibyla Mislovičová, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, Ludwig Bagin, Rado Ondřejíček, Robo Roth a ďalšie osobnosti, pre ktoré sa stal slávny jazykovedec inšpiráciou. "Ľudovít Štúr podnecuje množstvo aktivít aj 200 rokov po svojom narodení. Na Štúr-žúre aspoň časť z nich priblížime a ukážeme rozmanitosť jeho odkazu. Rôznorodými dialógmi o ňom i o slovenčine chceme osláviť jeho narodeniny," povedala k podujatiu jeho dramaturgička, jazykovedkyňa Lucia Satinská. Súčasťou festivalu budú projekcie archívnych aj súčasných filmov o Ľ. Štúrovi v Kine Mladosť. Večer zavŕši koncert kapely Slniečko aj s hitom Ludevít Štúr. Akciu spestria stánky slovenských výrobcov tradičných dekoratívnych i úžitkových výrobkov so štúrovskou tematikou, kníhkupectiev či kaviarní.



Kedy

Festival sa uskutoční 21. mája v čase od 12.00 do 22.00 hodiny. Záštitu nad ním prevzal starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Radoslav Števčík a podporil ho Bratislavský samosprávny kraj. Bližšie informácie o podujatí nájdu záujemcovia na www.juls.savba.sk.

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV je pracoviskom, v ktorom sa v SR sústreďuje základný výskum spisovných aj nespisovných útvarov slovenského národného jazyka. Ústav vznikol v roku 1943, ale súčasný názov nesie od roku 1966. Hlavnými oblasťami výskumu sú systém súčasnej slovenčiny, fungovanie jazyka v súčasnej komunikácii, lexikologicko-lexikografický výskum, teória a prax jazykovej kultúry, odborná terminológia, etymológia a jazykový zemepis, dejiny jazyka, slovenské nárečia, onomastika, korpusová lingvistika a počítačové spracovanie prirodzeného jazyka. Pravidelne vydáva odborné periodiká Jazykovedný časopis, Kultúra slova, Slovenská reč a verejnosti poskytuje bezplatnú službu jazykovej poradne.