Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jean-Michel Jarre predviedol v Bratislave dokonalú elektronickú šou

Francúzsky multiinštrumentalista a klávesový mág Jeana Michel Jarre Foto: TASR/Tomáš Halász

Pódium zaplnil nástrojmi a elektronickými zariadeniami, vybavené bolo prednou aj zadnou pohyblivou led stenou a množstvom svetelných a laserových efektov.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Majster elektronickej hudby Jean-Michel Jarre sa po šesť a pol roku vrátil na Slovensko. V rámci Electronica Tour 2016 nevynechal slovenské metropolu a spektakulárnu šou Electronica predstavil v stredu večer (9. 11.) na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Pódium zaplnil nástrojmi a elektronickými zariadeniami, vybavené bolo prednou aj zadnou pohyblivou led stenou a množstvom svetelných a laserových efektov. Jednoducho elektronika nielen vo zvuku ale aj v obraze. Sľubovaný prelom vo vnímaní vizuálneho umenia a digitálnych technológií v spojení s hudbou dodržal do bodky. Ponúkol nové nahrávky z dvojdielneho albumu Electronica spolu s hitmi v jeho tvorbe ako Oxygene či Equinoxe. Na pódiu mu pomohli dvaja spoluhráči Claude Samard a Stephane Gervais.

Elektronickú šou začal skladbou The Heart of Noise, Part 1, nasledovali The Heart of Noise, Part 2, Automatic, Part 2, Oxygéne 2, Circus, Web Spinner, Exit, Équinoxe 7, Conquistador, Oxygéne 8, Zero Gravity, Souvenir de Chine, Immortals, Brick England, The Architect, Oxygéne 4, Glory / Équinoxe 4, a The Time Machine. V polovici koncertu pozval pred pódium fanúšikov, ktorí by si chceli zatancovať a jeho pozvanie využila stovka divákov. Bez prídavku sa z Bratislavy neodchádza a to platí aj pre Francúza, ktorý má Bratislavu rád a ktorá mu pripomína rodný Lyon. Boli tri v podobe skladieb Oxygéne 17, Stardust a hitu Fourth Rendez-Vous. Elektronický mág opäť dokázal, že aj vo veku 68 rokov má čo publiku ponúknuť.

Jean-Michel Jarre (narodený 24. 8. 1948 v Lyone, rodený Jean-Michael André Jarre), skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch, jeho otcom je filmový skladateľ Maurice Jarre. Patrí medzi priekopníkov elektronickej hudby. Známe sú jeho veľkolepé koncerty na voľných priestranstvách, podporené svetelnými a laserovými efektmi. Na klavíri hral od piatich rokov. V roku 1968 sa stal členom Groupe de recherches Musicales. V roku 1976 vydal debutový album Oxygene. Bol to prvý album, ktorý bol nahraný v domácom štúdiu. V roku 1978 vydal druhý album Equinox. V októbri 1981 bol prvým západným umelcom, ktorý mal koncert v Číne. V roku 1990 prišlo na jeho open air koncert v Paríži viac ako 2,5 milióna divákov. V septembri 1997 v Moskve na jeho koncert k 850. výročiu založenia Moskvy prišlo 3,5 milióna divákov. Na svojom konte má osemnásť štúdiových albumov, najnovší Electronica 2: The Heart Of Noise vyšiel v máji 2016. K diskografii patrí aj osem live a trinásť kompilačných albumov.

Na Slovensku koncertoval 28. novembra 2008 v Bratislave, deň nato aj v Košiciach. Tretí koncert odohral v Aegon aréne NTC 27. mája 2010.