Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na jihlavskom festivale bude súťažiť aj Priamy prenos Zuzany Piussi

logo festivalu Foto: Festival Ji.hlava

V súťažných sekciách 18. ročníka festivalu sa o priazeň poroty budú uchádzať až tri slovenské dokumenty.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Vo štvrtok 23. októbra sa začne Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava. V súťažných sekciách 18. ročníka festivalu sa o priazeň poroty budú uchádzať až tri slovenské dokumenty.

V sekcii Medzi morami, ktorá uvádza filmy zo strednej a východnej Európy, budú Slovensko medzi 17 snímkami zastupovať dva filmy. Jedným je celovečerný debut Vladislavy Plančíkovej Felvidék - Horná zem (2014) o stále tabuizovanej téme slovensko-maďarských vzťahov, ktorý na nedávnom Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu v Budapešti získal v jednej z oficiálnych súťažných sekcií hlavnú cenu. "Na jihlavskom festivale je Plančíkovej film zaradený aj do sekcie Prvé pohľady, v ktorej sa o prvenstvo uchádzajú filmové debuty z celého festivalového programu," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ako ďalej uviedla, slovenskú kinematografiu v sekcii Medzi morami bude v premiére reprezentovať aj nový film investigatívnej dokumentaristky Zuzany Piussi Priamy prenos (2014). Režisérka v ňom na pozadí smrti utýraného dieťaťa odhaľuje nefungujúci systém sociálnej starostlivosti na Slovensku.

Teaser k filmu Felvidék - Horná zem





Do sekcie Česká radosť, v ktorej o najlepší český dokument súťaží 14 českých filmov, je zaradený aj koprodukčný česko-poľsko-slovenský poviedkový film Gottland (2014). Vznikol na základe rovnomennej knihy poľského autora Mariusza Szczygiela o Českej republike ako o krajine hororu, smútku a grotesky. Režisérsky sa na ňom podieľala pätica tvorcov v zložení Petr Hátle, Lukáš Kokeš, Viera Čákanyová, Rozálie Kohoutová a Klára Tasovská, ktorá prináša originálny a kritický pohľad na naše dejiny.

Jihlavský festival uvedie tiež krátkometrážnu československú snímku z roku 1948 Pieseň strojov režiséra Vojtecha Andreánskeho. Vizuálne výrazný dokument o premene Slovenska z agrárnej na industriálnu krajinu je zaradený do sekcie experimentálnych filmov Fascinace, ktorá prehlbuje možnosti filmového vyjadrovania.

Festival potrvá do 28. októbra. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.dokument-festival.cz.