Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jiří Mádl mal z eŠteBáka problémy so spaním

Jiří Mádl Foto: TASR

Film je založený na skutočnom príbehu občana z Československa.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Do kín dnes prichádza slovensko-česko-poľský film eŠteBák.

Trpkú komédiu, ktorá sa odohráva v časoch najťažšej normalizácie v období po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy, nakrútil režisér Juraj Nvota.

Hlavnú postavu rádioamatéra Adama, ktorý sa dostal do centra záujmu útvaru pre Štátnu bezpečnosť (ŠtB), zveril českému hercovi Jiřímu Mádlovi.

"Po prvý raz sa mi stalo, že som mal z nejakého filmu problémy zo spaním. Nemyslím si, že to bolo len tou tematikou, ale asi hlavne tým, že sme to točili dlho, a potom tá rola celkom lezie do života," povedal pre TASR Jiří Mádl, ktorý snímku označil za "ťažký film". "Keď človek roky nesmie povedať, čo robí, a klame niekoľkým ľuďom naraz, tak to asi nie je jednoduché. Adam to mal ťažké."

Film je založený na skutočnom príbehu občana z Československa. Jeho osud ovplyvnený totalitným režimom inšpiroval pri tvorbe scenáristu a producenta Ľubomíra Slivku, ktorý pri písaní scenára prežil veľa času pri odtajnených prípadoch v Ústave pamäti národa (ÚPN).

"Bolo by strašne dobré, aby sa deti začali pýtať rodičov, ako to bolo. Ony si myslia, že také neexistovalo, ale je to vlastne naša súčasnosť. Je to o našich slabostiach. Keď sme v kríze, dokážu nás zmanipulovať či už moc, peniaze," komentoval trpkú komédiu herec Ady Hajdu.



Aj on si vo filme vyskúšal úlohu spolupracovníka ŠtB a pripomenul si časy totality, keď za vtipy o komunistoch hrozilo ľuďom väzenie a udávanie bolo národným športom. Pre Adyho Hajdu je eŠtebák už tretím filmom, ktorý nakrútil s Jurajom Nvotom. "Dal mi rolu v Muzike, v Krutých radostiach. Toto je tretí film, čo som s ním spravil, a vlastne celý život s ním robím divadlo, takže má pozná nielen herecky, ale je to môj blízky priateľ," potvrdil TASR.

Divákom sa v novom slovensko-česko-poľskom filme eŠteBák (s pôvodným názvom Konfident) ďalej predstavia Jan Budař, Ondřej Vetchý, Michaela Majerníková, Marko Igonda, Táňa Pauhofová, Arnošt Goldflam, Szidi Tobias, Martin Geišberg, Marek Geišberg, Maciej Stuhr, Dorota Nvotová, Lukáš Latinák.

Foto: Attack film