Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Ľudia sa lúčili s herečkou Jiřinou Jiráskovou v Divadle na Vinohradoch

Jiřina Jirásková Foto: isumava.cz

V smútočnom prejave sa českej herečke poklonili priatelia aj kolegovia, zo Slovenska i Marián Labuda.

Praha 11. januára (TASR) - Pražské Divadlo na Vinohradoch bolo dnes miestom poslednej rozlúčky s českou filmovou a divadelnou herečkou Jiřinou Jiráskovou. Hľadisko divadla bolo otvorené pre verejnosť do 12.00 h SEČ. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

O 12.30 h SEČ sa začala oficiálna časť pre pozvaných hostí. S Jiráskovou sa podľa neho v predpoludňajších hodinách lúčili stovky ľudí a atmosféra smútku sa dala krájať. Vinohrady boli domovskou scénou Jiřiny Jiráskovej, stvárnila tam vyše 100 postáv. Už od roku 1951 bola členkou súboru a v rokoch 1990-2000 divadlo aj riadila.

Priebeh rozlúčky
V smútočnom prejave sa jej poklonili priatelia aj kolegovia, zo Slovenska Marián Labuda. "Bola si jednou z najlepších ženských môjho života," povedala Jiráskovej pri jej rakve Jiřina Bohdalová.

Na pódiu sa pri katafalku vystriedalo niekoľko čestných stráží. Zapojila sa okrem iných herečka Dagmar Havlová, Daniela Kolářová s Hanou Maciuchovou alebo Viktor Preiss. Prvé smútočné slovo predniesol riaditeľ divadla Tomáš Töpfer, uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

"Milá Jiřinka, lúčiš sa so scénou, na ktorej si strávila 61 rokov a odohrala stovky predstavení, s divadelným domom, ktorý sa ti stal skutočným domovom. Lúčiš sa s budovou, ktorú si poznala od kotolne až po krídla anjelov nad strechou. Tvoja stopa zostane v múroch tohto divadla, rovnako ako tá od tvojich veľkých kolegov, ktorých odkazu si dokázala pokorne načúvať, a to je zaväzujúce aj pre nás," povedal šéf divadla Tomáš Töpfer a hlas sa mu triasol.

"Počujeme ťa, ako vravíš: len sa nedojímaj. Tak zbohom," dodal.

Prehovoril aj pražský primátor Bohuslav Svoboda. Moderátor Aleš Cibulka potom na pódium priviedol swingovú kapelu Blue Star Václava Marka. Tá herečke hrala v programe Tobogan, v ktorom oslávila 80. narodeniny. Práve vtedy spomenula, že by bola rada, keby jej zahrali na pohrebe.

Herečka Jiřina Bohdalová povedala: "Lúčim sa s kolegyňou, s ktorou som prežila podstatnú časť svojho života tu na scéne vinohradského divadla. Nielen s kolegyňou, ale tiež s kamarátkou, a to v časoch dobrých aj zlých. Nič náš celoživotný vzťah nezničilo. Spájal nás podobný elán, podobná dávka energie, podobný uhol pohľadu na svet a samozrejme humor. Jiřina bola taký môj privátny anglický gentleman, ženská s mužským prehľadom a rozhľadom, vtipom - mnohokrát vražedným - a iróniou, ktorá ma odzbrojovala. Jířo, vďaka za všetko. Bola si jednou z najlepších ženských môjho života, bude mi za tebou smutno."

K mikrofónu sa postavil Jaroslav Satoranský i Marián Labuda, ktorý zo Slovenska priviezol kyticu žltých ruží. Tie zosnulá herečka milovala. Labuda pred desiatimi rokmi s Jiráskovou exceloval v inscenácii Krajčírsky salón.

Marián Labuda na poslednej rozlúčke povedal: "Nebola si len herečkou Čiech a Moravy, bola si aj herečkou Slovenska. Každý, koho som stretol na Slovensku, všetci na teba s veľkou láskou spomínajú a uznávajú ťa... ty si ma vyučila, keď som niečo nevedel, na všetko si mi odpovedala. Ako starnem, tak mám pocit, že sa netreba ani učesať, topánky si vyčistiť, ale ty si ma naučila dbať o seba do poslednej chvíle."

Za mladú generáciu hercov sa pri rakve poklonil Michal Novotný.

Osobnosti sa lúčili s Jiřinou Jiráskovou

Život herečky

Okrem divadla sa herečka preslávila aj filmami. K jej najslávnejším filmovým úlohám patrili tie v snímkach Fany, Světáci, Sestřičky, Ako svet prichádza o básnikov či Slnko, seno a pár faciek.

Jirásková dostala okrem iných titul Zaslúžilej umelkyne, Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre (1998), štátnu Medailu Za zásluhy (2006) a bola uvedená do Dvorany slávy televíznej ankety TýTý (2008).

K jej najslávnejším filmovým úlohám patrili tie v snímkach Fany, Světáci, Sestřičky, Ako svet prichádza o básnikov či Slnko, seno a pár faciek.
Medzi prítomnými boli na rozlúčke tiež Jiří Bartoška, Kateřina Brožová, Jan Kačer, Ondřej Trojan, ministerka kultúry Alena Hanáková a ďalší, informoval web Novinky.cz.

Ľudia nosili kvety a zapaľovali sviečky. Vence poslal napríklad prezidentský pár Václav a Livia Klausovci, predseda vlády Petr Nečas, Parlament, ministerstvo kultúry, Česká televízia i Český rozhlas, UNICEF, Herecká asociácia a nadácia Život umelca, Národné divadlo a ďalšie herecké scény.

Posledné roky trápili herečku zdravotné problémy

Jiřina Jirásková zomrela v pondelok s tým, že lekári uviedli ako príčinu smrti starobu. Herečka v posledných rokoch bojovala so zdĺhavými zdravotnými problémami. Herečka zomrela vo veku 81 rokov.

V pondelok 14. januára o 14.00 h SEČ bude v Týnskom chráme na Staromestskom námestí v Prahe zádušná omša, ktorú bude slúžiť kardinál Dominik Duka a zúčastní sa na nej aj speváčka Lucie Bílá či režisér a herec Jiří Strach.

Rakvu s pozostatkami zosnulej koncom budúceho týždňa podľa jej želania uložia v juhočeských Maleniciach, kde trávila šťastné chvíle so svojím životným partnerom a režisérom Zdeňkom Podskalským, dodal web iDNES.cz.