Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jókaiho divadlo malo v začiatkoch názov Maďarské oblastné divadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Divadelná scéna v Komárne uviedla 30. januára 1953 prvú slávnostnú premiéru predstavenia Krst ohňom od Erna Urbána.

Komárno/Bratislava 14. septembra (TASR) – V Komárne pôsobí už vyše 60 rokov Jókaiho divadlo, ktoré malo v začiatkoch svojej éry názov Maďarské oblastné divadlo.

História divadla v tomto meste však siaha aj hlbšie, už v 17. a 18. storočí bolo Komárno baštou maďarskej školskej divadelnej tvorby. Okrem toho odvtedy sa mesto stalo s väčšou či menšou pravidelnosťou zastávkou maďarských kočovných súborov. Zároveň v druhej polovici 19. storočia a hlavne na prelome storočí tam prekvitalo silné ochotnícke divadelníctvo.

O založení profesionálneho divadla rozhodli príslušné orgány vo februári 1952. Úradne bolo Maďarské oblastné divadlo v Komárne založené 1. októbra 1952. Jeho prvým umeleckým tajomníkom sa stal László Riszdorfer. Ku vzniku divadla prispela aj slovenská divadelná obec - Slovenské národné divadlo (SND) poslalo režiséra Istvána Munka, scénografov Ladislava Jarkeleho, Jozefa Valentina a Józsefa Vecseiho, kostýmovú výtvarníčku Zsuzsu Gesztes Bockovú, niekoľkých členov pomocného technického personálu.

Divadelná scéna v Komárne uviedla 30. januára 1953 prvú slávnostnú premiéru predstavenia Krst ohňom od Erna Urbána. Známa sa stala uvádzaním hier a dramatizácií klasikov maďarskej literatúry Kálmana Mikszátha, Móra Jókaiho, Zsigmonda Móricza, Ede Szigligetiho, Imre Madácha a mnohých ďalších. Neoddeliteľnou súčasťou jej repertoáru sa však stali aj diela svetových a slovenských dramatikov, napríklad Williama Shakespeara, Antona Pavloviča Čechova, Jeana Baptistu Poquelina Moliéra, Nikolaja Vasilieviča Gogoľa, ale aj Jozefa Hollého. Neskôr divadlo disponovalo dvoma súbormi – komárňanským a košickým. Herci odohrali ročne dve tretiny predstavení mimo svojho sídla - na území celého južného Slovenska od Veľkého Medera po Veľké Kapušany, v okruhu 400 až 500 kilometrov, takmer na 100 miestach.

Mladý, sotva 27-ročný herec Mátyás Dráfi sa stal na krátky čas riaditeľom divadla v januári 1969. V jeho osobe získalo divadlo prvého riaditeľa, ktorý mal odborné vzdelanie, divadelnú prax a interné vedomosti o inštitúcii. Za jeho vedenia bolo založené Divadlo Thália v Košiciach. V roku 1990 na post riaditeľa komárňanského divadla nastúpil Sándor Beke a v tom roku sa zmenil i názov scény na Jókaiho divadlo. Divadlo založilo Jókaiho nadáciu, Divadlo bašta a štúdio začínajúcich hercov. V súčasnosti je riaditeľom Jókaiho divadla Tibor Tóth.

Pred rokom 2008 malo komárňanské divadlo tradíciu letných predstavení v mestskom amfiteátri. Bolo zvykom, že vystúpilo v amfiteátri so svojou poslednou sezónnou premiérou. Ako realizačné miesto slúžila zo začiatku Šiesta bašta komárňanskej pevnosti, neskôr prírodný amfiteáter Dôstojníckeho pavilónu. V roku 2012 došlo k obnoveniu tejto tradície, vystúpenia sa pre krízu neuskutočňovali počas štyroch rokov.

Novú sezónu otvorili v Jókaiho divadle premiérou hudobnej rozprávky


V Jókaiho divadle v Komárne otvorili 62. divadelnú sezónu 22. augusta hudobnou rozprávkovou premiérou Tri prasiatka. V súčasnosti skúšajú ďalšiu hru s názvom Kvet z bane, ktorú uvedú 26. septembra. TASR o tom informoval riaditeľ Jókaiho divadla Tibor Tóth. Tvorcom je podľa jeho slov súčasný maďarský autor žijúci v Rumunsku Csaba Székely.

"Táto tragikomédia dostala v roku 2012 cenu za najlepšiu divadelnú hru. Je to aktuálna hra o chudobných dedinských ľuďoch, ktorí sú bez práce a bez motivácie do života," povedal riaditeľ. Priznal, že aj v Komárne uprednostňuje obecenstvo hudobné žánre a komerčné hry. "Keď prídu do divadla, tak sa chcú uvoľniť a zabávať sa. Cieľom nášho divadla, samozrejme, nie je len uvedenie ľahších žánrov, ale na javisku musíme nastoliť aj problémy dnešných dní," zdôraznil Tóth.

Ako ďalej uviedol, v predchádzajúcej divadelnej sezóne zaznamenali 65.000 divákov. "Toto číslo nás potešilo," konštatoval s tým, že štatistické údaje predtým hovorili o nižších počtoch. Naše priestory aj prenajímame, poskytujeme javisko hosťujúcim divadlám a skupinám. Napriek tomu finančná situácia ani v Jókaiho divadle nie je dobrá. Od roku 2009 sa dotácia vyššieho územného celku Nitra nezmenila, pričom sa náklady každoročne zvyšujú. "Ak sa stav nezmení, v ďalších rokoch budeme musieť reorganizovať celú prevádzku. Môže prichádzať do úvahy znížený počet premiér, zamestnancov, predstavení alebo lacnejšia výroba scén."

Maďarské divadlo v Komárne plánuje v tomto roku šesť premiér, z toho sa jedna už uskutočnila. "Spomenul som, že pripravujeme tragikomédiu Kvet z bane. V nastávajúcich mesiacoch predvedieme od maďarského klasika Kálmána Mikszátha Podivné manželstvo. Nasledovať bude od Györgya Spiróa legendárna hra Kuracia hlava, ktorá mala premiéru v Budapešti v roku 1986. Následne privítame v apríli nášho stáleho hosťa Martina Hubu, ktorý bude režírovať hru Moliére od Michaila Bulgakova. Na koniec sezóny uvedieme muzikálovú komédiu Klietka bláznov od Jeana Poireta, ktorú bude režírovať náš hlavný režisér László Méhes," ozrejmil dramaturgický plán riaditeľ.

Komárňanské divadlo bude naďalej hosťovať po celom Slovensku a v Maďarsku. Ročne absolvuje 150 - 160 vystúpení, z toho na domácej scéne vystúpi približne 100-krát. "Tento rok celkový počet vystúpení môže narásť až na 190, nakoľko len v maďarskom Šoproni budeme mať 25 predstavení," doplnil Tóth. Pripomenul, že herecký súbor je minimalizovaný, počet interných hercov je 14 a zastúpené sú všetky vekové kategórie. "Samozrejme, ak treba, zavoláme aj hosťujúcich hercov. Ideálny herecký súbor by mal mať 20 - 22 členov," podotkol.

Budova Jókaiho divadla nie je stará, odovzdali ju v roku 1987, ale potrebuje rekonštrukciu. "Objekt postavili v rámci Akcie Z, je tu niekoľko nedostatkov. Na kapitálové výdavky sme dostali 190.000 eur, v súčasnosti prebieha verejná súťaž, do konca decembra chceme realizovať čiastkovú rekonštrukciu. Vymeníme vstupné a protipožiarne dvere, koberce, zvukový pult. Ale už vieme, že na všetko tieto finančné prostriedky nepostačia," uzavrel riaditeľ.