Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jozef Banáš predstavil knižnú novinku Kód 7 na svoje narodeniny

Na snímke Jozef Banáš predstavuje knihu Kód 7. Podujatie moderovala jeho dcéra Adela. Foto: FB J. Banáš

Príbeh Kódu 7 sa odohráva v himalájskom kráľovstve Bhután, v krajine, ktorá má ako jediná na svete oficiálnu štátnu doktrínu hrubé domáce šťastie a nie hrubý domáci produkt.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Kniha Kód 7 z pera domáceho autora Jozefa Banáša pribudla v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora ju v utorok večer (27.9.) predstavilo vydavateľstvo Ikar. Do života ju uviedli riaditeľka vydavateľstva Valéria Malíková a česko – poľský cestovateľ a vydavateľ Bronislaw Ondraszek, ktorý bol spolucestovateľom autora po východnej Ázii. Banáš si vydaním tejto novinky dal zároveň darček k 68. narodeninám, ktoré oslávil práve v deň prezentácie. Však mu aj hostia zaspievali známe „Živijó“.

Príbeh Kódu 7 sa odohráva v himalájskom kráľovstve Bhután, v krajine, ktorá má ako jediná na svete oficiálnu štátnu doktrínu hrubé domáce šťastie a nie hrubý domáci produkt. Autor na základe osobnej skúsenosti prichádza k poznaniu, že je to azda jediná krajina, v ktorej ryba od hlavy nesmrdí, ale naopak, vonia. Známi hrdinovia z románov Kód 1 a Kód 9 Michal a bohyňa Kumari spoločne s reálnymi postavami, akými sú dalajláma alebo bhutánsky kráľ, nekompromisne odolávajú silám zla. Vyvracajú mýtus našej civilizácie o prospešnosti „boha neustáleho rastu“. Autor odvážne tvrdí, že tento boh vyhovuje najmä nenásytným bankám, mediálnym manipulátorom a mocichtivým politikom.

„Ak chceme svet polepšiť cez seba, tak sa musíme naučiť snívať. Človek, ktorý nesníva, nemá šancu, je stratený. Ja som si dokázateľne preveril, že v tých krajinách, kam chodím, India, Nepál, že najviac snívajúcich ľudí je v najchudobnejších oblastiach. Obrazne hovorím, že najviac čističov topánok je tam, kde ľudia chodia bosí. Táto kniha je taký sen pre dospelých, zatiaľ je to iba sen, ale verím, že sa nám to podarí dať aj do skutočného života,“ povedal autor pre TASR a dodal: „Ja som človek, ktorého podvedome ťahá na východ. Ťahá ma to tam preto, že my žijeme v totálne zmaterializovanej civilizácii a tam je miesto, kde si to môžeme vyvážiť. Šesťkrát som bol v Indii, Nepále, Tibete, Kašmíre, celý himalájsky pás som prešiel. Tam sa vždy dobijem energiou. Prvý krok k tejto knihe už bol po prvých cestách na východ, keď som videl chudobných ľudí, ktorí boli šťastní. Nezávideli si, naopak, pomáhali si.“

„Jozef Banáš je vynikajúci partner na cesty. Ak s niekým cestujete tri týždne, k tomu spíte v jednej izbe, tak príde ponorková nemoc. V našom prípade sa tak ale nestalo. Kľudne s ním pôjdem aj na ďalšiu cestu,“ dodal Banášov spolucestujúci do Bhutánu Bronislaw Ondraszek.

„Jozef Banáš, to je značka dobrého autora dobrých kníh, pre vydavateľstvo je to značka úspechu. My sme Jozefovi Banášovi vydali deväť kníh, máme z nich predaných takmer 200.000 výtlačkov, a to je naozaj úspech. Jedným z najväčších úspechov popri knihách Kód a Zóna nadšenia považujem úspech jeho poviedkovej knihy Posledná nevera, kde je predaných 10.000 výtlačkov, a to je v poviedkovej tvorbe na Slovensku úžasné číslo,“ doplnila pre TASR riaditeľka Ikaru Valéria Malíková.

Jozef Banáš (*27.9.1948, Bratislava) vyštudoval zahraničný obchod na Vysokej škole ekonomickej. Pracoval v rôznych hospodárskych a štátnych funkciách na zastupiteľských úradoch, v rokoch 2002 – 2006 bol poslancom Národnej rady SR. V Ikare mu vyšli knihy Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9, Sezóna potkanov, Posledná nevera, Kód 1, Velestúr a Dementi. Viaceré jeho knihy vyšli v zahraničí.