Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel akademický maliar Jozef Bubák

Akademický maliar Jozef Bubák Foto: jozefbubak.com

Jozef Bubák sa okrem návrhov slovenských bankoviek venoval aj maľovaniu portrétov, scenáristike, choreografii a réžii moderného baletného tanca.

Bratislava 12. februára (TASR) - V Bratislave dnes ráno zomrel akademický maliar Jozef Bubák. Verejnosti je známy ako autor výtvarných návrhov prvej emisie slovenských bankoviek z roku 1993. TASR o tom informovali rodinní príslušníci nebohého.


Jozef Bubák sa narodil 23. apríla 1950 v Komárne. V rodnom meste študoval na ľudovej škole umenia, v rokoch 1969 až 1975 pokračoval v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

Žil a tvoril v Bratislave, od roku 1978 prevažne v slobodnom povolaní. Krátko pôsobil ako pedagóg a neskôr ako externý pedagóg na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave.

Okrem návrhov slovenských bankoviek je autorom viacerých monumentálnych diel. K jeho najvýznamnejším dielam patrí nástenná maľba pre Národný onkologický ústav na bratislavských Kramároch.

Venoval sa aj maľovaniu portrétov, scenáristike, choreografii a réžii moderného baletného tanca. V rokoch 1985 až 1991 pracoval na koncepcii a realizácii syntetického divadla s baletným súborom Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, Janáčkovým divadlom v Brne a v roku 1991 bol spoluzakladateľom New ballet Brno. Počas tohto obdobia zrealizoval 10 inscenácií ako režisér, libretista, scénograf a kostymér.

Syntézu pohybu, výtvarného umenia a hudby prezentoval na vernisážach svojich výstav.

Svoje diela vystavoval na Slovensku (Bratislava, Banská Bystrica) aj v zahraničí, v Kieli (Nemecko), Viedni (Rakúsko), Londýne (Veľká Británia).

J. MAKÚCH: Správu o úmrtí J. Bubáka som prijal s hlbokým zármutkom

Správa o úmrtí akademického maliara Jozefa Bubáka, autora výtvarných návrhov prvej emisie slovenských bankoviek z roku 1993, sa súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha aj jeho kolegov v banke hlboko dotkla. "Skon mimoriadneho umelca a človeka som prijal s hlbokým zármutkom," konštatoval vo vyjadrení pre médiá.

S Bubákom podľa vlastných slov spolu s ďalšími kolegami v NBS spolupracoval nielen v 90. rokoch, ale na jeseň tohto roka pripravili aktuálny spoločný projekt k 20. výročiu vzniku slovenskej meny. "Napriek tomu, že na Slovensku používame už piaty rok spoločnú európsku menu, prácu autora slovenských bankoviek si budeme hlboko vážiť navždy, navždy bude súčasťou histórie nielen centrálnej banky, ale celej našej krajiny," zdôraznil Makúch.