Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jubilant Peter Marcin v sebe objavil talent už v detstve

V roku 1966 sa narodil v Ružomberku herec, zabávač a moderátor PETER MARCIN, známy z komediálneho seriálu Susedia alebo z účinkovania v humoristickej relácii Uragán. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Televízni diváci si Petra Marcina zamilovali najmä v originálnej šou Uragán (2001).

Ružomberok/Bratislava 27. marca (TASR) - Herec, zabávač a moderátor Peter Marcin sa v nedeľu 27. marca dožíva 50 rokov.

Úspešný umelec si získal priazeň divákov účinkovaním v svojho času veľmi populárnej humoristickej relácii Uragán (2001), ktorú vytváral spoločne s kolegom Andym Krausom. Neskôr zarezonoval v divácky obľúbenom sitkome Susedia (2006), ktorý drží historické rekordy v sledovanosti na Slovensku. Peter Marcin je držiteľom niekoľkých ocenení OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) vrátane Absolútneho OTA za rok 2006.

Narodil sa 27. marca 1966 v Ružomberku. Už odmalička ochotne zabával celú rodinu, prvé verejné vystúpenia absolvoval ako trojročný. Na základnej škole bol pravidelným účastníkom recitačných súťaži a popri gymnaziálnych štúdiách sa venoval ochotníckemu divadlu. Účinkoval tiež vo viacerých hudobných kapelách, neskôr dokonca založil svoju vlastnú. Na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave študoval odbor herectvo v ročníku popredného slovenského režiséra Miloša Pietora.

Umelecká kariéra Petra Marcina sa začala v dabingu. Jeho prvou veľkou dabingovou postavou bol komander "Rajker" v seriáli Star Trek. Dodnes prepožičal hlas mnohým svetoznámym hercom aj rozprávkovým postavičkám. Na televíznej obrazovke debutoval ako moderátor zábavno-dokumentárneho cyklu Televíkend, následne uvádzal súťažnú show Koleso šťastia. Marcinovým ďalším pracovným pôsobiskom sa stalo bývalé rádio Twist, kde dostal príležitosť nielen ako moderátor, ale aj ako autor. Jeho relácia Spolužiaci sa u poslucháčov tešila veľkej obľube. Značný úspech dosiahol tiež s rozhlasovým kabaretom Twister.

Televízni diváci si Petra Marcina zamilovali najmä v originálnej šou Uragán (2001). Predviedol v nej svoj komediálny talent, program režíroval a podieľal sa aj na scenári. V roku 2006 vytvoril jeden z najúspešnejších slovenských televíznych seriálov Susedia. V rovnakom roku vydal aj vlastný hudobný album Klaun, na ktorom naspieval cover verzie populárnych slovenských hitov z 80. rokov minulého storočia. CD získalo cenu Platinová platňa.

Pred filmovú kameru sa herec postavil v celovečernej tragikomédii Mŕtvola musí zomrieť (2011), zahral si aj v českej dráme Posel (2012). V jeho réžii vznikol sitkom Hlavne, že sa máme radi (2012) i talkshow Neskoro večer (2014). Postavu Vasila Biľaka stvárnil Marcin v úspešnom českom filmovou cykle České století (2013). Naposledy účinkoval v rodinnom televíznom seriáli Dr. Ema (2014).