Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jubilejnú 70. sezónu v DAB otvorí obnovený muzikál Tisícročná včela

Divadlo Andreja Bagara v Nitre, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Okrem Tisícročnej včely a galaprogramu pripravuje DAB na budúcu sezónu štyri premiéry.

Nitra 11. júla (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) Nitre začalo s prípravou budúcej jubilejnej 70. divadelnej sezóny 2019/2020. Jej súčasťou bude okrem pripravovaných premiér aj slávnostný galaprogram. Divadlo okrem toho vydá reprezentatívnu publikáciu o svojej histórii.

Divadlo už začiatkom leta začalo s prípravou obnovenej premiéry pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela, ktorý budúcu sezónu otvorí. Muzikál mal premiéru v roku 2013 a po uvedení nových výpravných inscenácií bol v roku 2016 dočasne stiahnutý z repertoáru. „Teraz pripravujeme jeho opätovné uvedenie. Máme za sebou čítaciu aj kostýmovú skúšku, opravuje sa dekorácia, dopĺňajú sa veci, ktoré boli poškodené. Muzikál v réžii Martina Kákoša a s hudbou a piesňami Vaša Patejdla uvedieme v obnovenej premiére 14. septembra,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Sezóna 2019/2020 bude pre DAB jubilejná, pripomenie si počas nej 70 rokov svojej existencie. Okrem premiér preto pripravuje aj veľký galaprogram, ktorým si zaspomína na svoje jubileum, históriu i mnohé predstavenia, pesničky a hudbu z úspešných muzikálov, ktoré divadlo na svojom javisku za sedem desaťročí uviedlo.

Okrem Tisícročnej včely a galaprogramu pripravuje DAB na budúcu sezónu štyri premiéry. „Ich tituly zatiaľ neprezradím, ale môžem už teraz povedať, že diváci sa opäť môžu tešiť na žánrovo bohatú sezónu, v ktorej nebudú chýbať umelecky náročné tituly, romantické i komediálne hry a rozprávka,“ povedal Dóczy. Divadlo plánuje vydať k 70. výročiu svojho vzniku aj reprezentatívnu publikáciu, ktorá zhrnie jeho dejiny a prinesie množstvo faktov i viaceré mimoriadne fotografie a dokumenty, ktoré doteraz neboli nikdy zverejnené.

Vedenie DAB okrem umeleckých aktivít pripravuje projekty zamerané na modernizáciu divadla. „Po investíciách do techniky musíme v nasledujúcom období pristúpiť k ďalším prácam. Pôjde o rekonštrukciu opláštenia divadla a verím, že sa nám podarí ukončiť aj rekonštrukciu divadelnej ubytovne,“ skonštatoval Dóczy.

Ako pripomenul, stálou úlohou vedenia divadla je hľadanie a zabezpečenie vyhovujúcich skladov, v ktorých by mohli byť uchovávané kulisy k inscenáciám. „Chýbajúce sklady sú hendikepom, ktorý má toto divadlo už od svojho vzniku. Z tohto dôvodu nie je možné realizovať paralelne niekoľko výpravných titulov na veľkej sále. Keď chceme nasadiť novú veľkú inscenáciu, často musíme iný titul 'derniérovať', aby sme mali kde uschovať novú scénografiu a výpravu. Verím, že sa nám tento problém podarí vyriešiť čo najskôr,“ dodal Dóczy.