Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herec a divadelný pedagóg Juraj Slezáček sa dožíva jubilea 70 rokov

Juraj Slezáček Foto: TASR/Pavel Neubauer

Stvárnil množstvo postáv na javisku Činohry SND, v televízii, filme či rozhlase. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované.

Bratislava 13. januára (TASR) - Slovenský herec a divadelný pedagóg Juraj Slezáček sa v pondelok 14. januára dožije 70 rokov.

Rodák zo Zvolena, ktorý vyrastal v Piešťanoch, absolvoval v roku 1964 štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Vtedy aj začal hrať v Činohre SND v Bratislave.

Od roku 1979 do polovice októbra 2005 (s výnimkou rokov 1990-1997) pôsobil vo funkcii riaditeľa Činohry SND. Pod jeho vedením sa táto divadelná scéna v roku 2000 stala členom prestížnej európskej divadelnej siete ETC (European Theatre Convention - Európska divadelná konvencia).

Ako dlhoročný pedagóg na VŠMU v Bratislave pôsobil v rokoch 1996-2002 vo funkcii dekana Činohernej a bábkarskej fakulty tejto školy a popritom stále hral.

Stvárnil množstvo postáv na javisku Činohry SND, v televízii, filme či rozhlase. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované. Zahral si v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Timon Athénsky, Leto v Nohante, Pozor na anjelov, Veselé panie z Windsoru, Škola žien, Čas hádzať kamene, aj v Poslednom lete Sarah Bernhardtovej, v Chrobákovi či Čerticiach. Hral aj v Steinbeckových O myšiach a ľuďoch (aj so svojím psom Clorkom), Porubjakovej Tančiarni, Lehárovej operete Veselá vdova alebo v inscenácii Cyrano z Bergeracu. Na divadelných doskách účinkoval aj v inscenáciách Dom v stráni, Mrzák z Inishmaanu, S mamou a Stratégie a rozmary.

Hral vo filmoch Život na úteku, Poéma o svedomí, Fénix, Perinbaba. Uplatnenie našiel aj v dabingu. V súčasnej divadelnej sezóne účinkuje ako hosť v SND v predstavení Tančiareň a Chrobák v hlave. Slezáček v roku 2008 účinkoval v hre Václava Havla Odchádzení, ktorá bola uvedená v SND.

Realizuje sa aj v postave Emilka Blichara v televíznom seriáli Panelák, kde účinkuje aj so svojím psom.

V januári 2003 získal Cenu ministra kultúry SR za rok 2002. Prezident SR mu udelil 1. júna 2004 ocenenie Kríž prezidenta SR II. stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia. V roku 2008 sa herec stal čestným občanom Piešťan.