Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Jürgen Habermas si v Berlíne prevzal ocenenie a kritizoval politiku

Jürgen Habermas, archívna snímka. Foto: Wikipédia

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas v laudáciu označil Habermasa za jedného z najväčších intelektuálov súčasnosti.

Berlín 4. júla (TASR) - Veľkú nemecko-francúzsku mediálnu cenu si v Berlíne prevzal v stredu filozof a sociológ Jürgen Habermas (89), ktorý pri tejto príležitosti ostro kritizoval európsku politiku nemeckej vlády.

"Nedokážem si vysvetliť, prečo nemecká vláda verí, že si dokáže získať partnerov pre spoločný postup v pre nás dôležitej utečeneckej, zahraničnej a zahraničnoobchodnej politike, pričom súčasne sa drží v pozadí v centrálnej existenčnej otázke politického rozšírenia eurozóny," cituje laureáta tlačová agentúra DPA.

Habermas, ktorého ocenili za angažovanosť za demokratickú Európu, vyzdvihol návrhy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý by menovú úniu rád rozšíril na úniu politickú. Charakterizuje ho odvaha formovať politiku, povedal ocenený a dodal, že táto odvaha chýba ostatným členským štátom Únie. Práve pravicový populizmus sa podľa Habermasových slov odvíja od vnímania toho, že Európskej únii chýba vôľa konať. "Namiesto toho sa politické elity umárajú v malichernom, demoskopicky riadenom oportunizme krátkodobého zachovania moci," vyhlásil laureát.

Francúzsky prezident v liste pri príležitosti odovzdania ceny označil filozofa za neúnavného šíriteľa osvety a podčiarkol, že v časoch, keď hrozí rozkol starého kontinentu, je takýto hlas dôležitejší a cennejší ako kedykoľvek v minulosti.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas v laudáciu označil Habermasa za jedného z najväčších intelektuálov súčasnosti.

Cenu udeľujú z iniciatívy Sárskeho rozhlasu od roku 1983, pričom partnermi sú medzičasom okrem iných aj ďalšie elektronické médiá - ZDF, Arte, Deutschlandradio, France Télevisions, Radio France či denník Saarbrücker Zeitung.

Medzi jej doterajšími laureátmi figurujú okrem iných aj bývalý nemecký spolkový kancelár Helmut Schmidt a francúzsky exprezident Valéry Giscard d’Estaing, šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn, ale aj ilustrátor, grafik a spisovateľ Tomi Ungerer či filmár Volker Schlöndorff.