Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

K pamiatkám Považskej Bystrici patria aj objekty, ktoré už neexistujú

Považská Bystrica Foto: TASR

Doplnenie zoznamu pamätihodností schválilo na svojom minulotýždňovom zasadnutí považskobystrické mestské zastupiteľstvo.

Považská Bystrica 27. februára (TASR) – Do zoznamu pamätihodností mesta Považská Bystrica pribudlo 11 objektov, z ktorých desať už neexistuje, väčšina z nich už viac ako pol storočia. Zaniknuté pamätihodnosti zohrali v minulosti dôležitú úlohu v živote mesta a výrazne vplývali na jeho chod. Doplnenie zoznamu pamätihodností schválilo na svojom minulotýždňovom zasadnutí považskobystrické mestské zastupiteľstvo.

Ako TASR informoval vedúci odboru školstva a sociálnych vecí považskobystrickej radnice Jozef Bielik, všeobecne záväzné nariadenie o pamätihodnostiach mesta bolo schválené už dávnejšie a odvtedy sa objavili ďalšie pamätihodnosti, ktoré by mali byť v zozname zahrnuté. "Väčšinou ide o umelecké diela, ktoré sa na území mesta nachádzajú. Ďalšou novinkou je, že sa vytvoril nový zoznam pamätihodností, ktoré už neexistujú. Je to taká zvláštnosť, ale niečo podobné majú aj iné mestá. Pri budovaní mesta bolo v minulosti potrebné zbúrať niektoré pamätihodnosti, ktoré v čase svojej existencie mali svoj význam a zapísali sa hlboko do pamäti obyvateľov. Dnes už mnoho obyvateľov mesta ani netuší, že niečo podobné existovalo, a práve preto chceme vytvorením zoznamu dosiahnuť, aby boli zachované aj pre budúce generácie," zdôvodnil Bielik.

Ako dodal, zoznam zaniknutých pamätihodností tvoria napríklad Pamätník M. R. Štefánika dostavaný v roku 1940. Tvoril dominantu mesta a z ideologických dôvodov ho v roku 1955 odstránili. Ďalšou pamätihodnosťou bola židovská synagóga, dielo Dionýza Milcha, ktorú dostavali v roku 1892. Za socializmu slúžila ako obchodný dom, zbúrali ju pri rozsiahlej výstavbe mesta v 70. rokoch minulého storočia. K unikátom mesta patrila aj parostrojná tehelňa a továreň na škridlu z roku 1904. V roku 1945 zamestnávala asi 60 ľudí, ročne vyprodukovala okolo dva milióny tehál. Zrušili ju v roku 1952 pre nedostatok kvalitnej hliny a zastarané strojné vybavenie.

Do zoznamu pamätihodností zaradili poslanci aj dve kompy na Váhu, športový areál ŠK Munička v Strojárenskej štvrti, kino Tatra, poschodový hostinec Mýto, letisko Orlové a zlievareň ťažkých kovov. Jediným existujúcim objektom zaradeným do zoznamu je letný amfiteáter. Ten je momentálne v súkromných rukách a je schátraný. Zoznam má aj jednu nehmotnú pamiatku, ktorou je Divadlo pracujúcich. V meste fungovalo od v rokoch 1949–1950 a účinkovali v ňom také osobnosti slovenského divadla ako Jozef Kroner, Tibor Bogdan, Juraj Haľama, Ľudovít Reiter a iní.