Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kaiser si v Červenom kapitánovi zahral eštebáka, detektívka sa mu páči

Český divadelný a filmový herec a zabávač Oldřich Kaiser, archívne foto Foto: TASR/AP

Myslím, že sa to podarilo, ide z toho ten smrad a puch, svrab a kiahne, konštatoval český herec o filme.

Bratislava 10. marca (TASR) - Eštebáka, ktorého dohnala minulosť, stvárnil v novom filme Červený kapitán natočenom podľa rovnomenného bestselleru Dominika Dána, Oldřich Kaiser. Český herec si uvedenie filmovej novinky v Bratislave (9. 3.) užíval v dobovej uniforme príslušníka Zboru národnej bezpečnosti. "Je bohovské mať takú uniformu, môžem sa za ňu schovať, povedať čo chcem i čo nechcem, alebo sa mi nechce hovoriť a poviem, že je to prísne tajné, pretože teraz som pod prísahou," povedal v rozhovore pre TASR Kaiser. Svojím kostýmom aj na bratislavskej premiére naznačil, že slovensko-česko-poľský detektívny thriller zavedie divákov do minulosti, konkrétne do roku 1992, divokého obdobia krátko pred rozpadom Československa.

"Myslím, že sa to podarilo, ide z toho ten smrad a puch, svrab a kiahne. Zasa si človek uvedomí, ako sa to deje stále. Netýka sa to len roku 1992, je to súčasnosť - márnosť nad márnosť, všetko je márnosť, pretože na čohokoľvek siahnete, do čohokoľvek zahryznete, zistíte, že všetko je červivé," zhodnotil detektívku z dielne režiséra Michala Kollára. V Červenom kapitánovi, podobne ako v dráme Pouta (2009), si Kaiser opäť zahral príslušníka bývalej ŠtB. "Zasa sa som si uvedomil, že žijú medzi nami. Lámali prsty, vypočúvali, dnes majú 80, 90 a solídny dôchodok. Dopracovali sa k nemu tak, že mlátili ľudí, dnes si žijú a smejú sa nám," vyhlásil herec a svojho Červeného kapitána - "experta na finálne výsluchy", opísal slovami: "Je to veľmi tragická postava, ktorá uverila systému, slúžila mu a potom zistila, že už nechce a dajte mi s tým pokoj! Ale kdeže, minulosť ho dostihne a myslím si, že dostihne každého, čo sa tým zaoberal, slúžil". Dominik Dán, autor knižnej predlohy, ktorého Oldřich Kaiser nepoznal a nič od neho nečítal, je podľa herca podobne ako postavy vo filme či knihe tiež negatívny. "Je súčasť systému, ale on je ten, ktorý to vedel napísať a on to vyniesol," poznamenal na margo najpredávanejšieho slovenského spisovateľa, ktorý píše pod pseudonymom a pravú identitu si chráni.

Predstaviteľ Červeného kapitána prezradil aj to, že v rámci príprav na nakrúcanie drsnej a akčnej detektívky absolvoval s kaskadérmi trojtýždňový nácvik bitky. Nie všetky nacvičené chvaty však diváci uvidia na plátne. "Tri týždne sa nezúročili na plátne," potvrdil Oldřich Kaiser, ktorý svoj nový film videl prvýkrát na pražskej premiére. Fanúšikovia "dánoviek" musia počítať s tým, že všetko z románu Červený kapitán (2007) sa do filmu nezmestilo. Zrejme ich prekvapí chýbajúca tzv. templárska línia, ale aj iné vyústenie príbehu, nový motív vraždy, a teda aj nový koniec.

Snímka Červený kapitán je v českej a slovenskej kinodistribúcii od 10. marca.