Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kamera 2017 má víťazov, hlavnú cenu získal Martin Žiaran za Čiaru

Plagát k slovenskému filmu Čiara v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom. Foto: facebook/Film Čiara

Medzi laureátmi v šiestich kategóriách sú po prvý raz aj dve kameramanky - Denisa Buranová a Anna Smoroňová. Cenu za celoživotné dielo získal Igor Luther a Cenu za technologický prínos Ivan Puťora.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére udelili v stredu ocenenia za najlepší kameramanský výkon. Hlavnú cenu Kamera 2017 v kategórii hraná filmová tvorba získal Martin Žiaran za snímku Čiara. Porota ocenila "citlivú prácu so svetlom a tiesnivú atmosféru, na ktorej je založený silný účinok filmu". Medzi laureátmi v šiestich kategóriách sú po prvý raz aj dve kameramanky - Denisa Buranová a Anna Smoroňová. Cenu za celoživotné dielo získal Igor Luther a Cenu za technologický prínos Ivan Puťora.

Kameraman filmu Čiara si víťazstvo zopakoval z predchádzajúceho ročníka súťaže, keď ocenenie získal rovnako za snímku režiséra Petra Bebjaka Čistič. "Martin Žiaran síce získal opäť cenu za hraný celovečerný film, ale počas toho obdobia vytvoril množstvo krátkych filmov, zúčastnil sa na výrobe televíznych seriálov v Českej republike, je to jeden z naozaj aj kreatívnych, ale i plodných autorov," komentoval pre TASR víťaza 8. ročníka súťaže Kamera Noro Hudec, prezident Asociácie slovenských kameramanov (ASK).

V oblasti dokumentárneho filmu uspela Anna Smoroňová s filmom Ikony - Štvorec vs. kruh. Porota ocenila jej "pôsobivé tlmočenie architektonických myšlienok do pohyblivého obrazu".

Víťazom v kategórii Krátky film je Timotej Križka za snímku Duet, ktorá je súčasťou projektu DOGG.

Cenu v kategórii Televízny seriál získal Martin Rau za "vytvorenie filmového žánrového vizuálu a atmosféry v seriáli Za sklom".

Najlepšieho kameramana vyberala porota tiež v kategórii Reklama a videoklip, prvenstvo v nej získala za "minimalistické, pôvabné a efektívne poukázanie na produkt v reklame - na obuv značky Baťa" kameramanka Denisa Buranová (film Baťa Insolia).

V kategórii Študentský film zvíťazil Michal Fulier, porotu zaujal jeho výkon v snímke Yours, cenu za najlepšiu kameru získal "za svieže a profesionálne zvládnuté zobrazenie intímneho príbehu s využitím trikových efektov".

Podujatie organizuje ASK každé dva roky. Aktuálne bolo do súťaže prihlásených 102 audiovizuálnych diel. Prihlásené diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov, ako aj študentskej tvorby posudzovala odborná porota pod vedením kameramana Doda Šimončiča.

Kamera však nie je len súťaž. Na Slovensku má zviditeľniť kameramanskú profesiu, vytvoriť platformu na diskusie - odborné aj menej formálne. "Snažíme sa o zvýraznenie práce kameramana ako jedného z tvorcov, jedného z dôležitých postáv pri vzniku filmu ako diela," doplnil Hudec. "Aj táto prezentácia diel slovenských kameramanov je postavená na tom, že síce odovzdávame ceny, máme svoje kategórie, ale je to skôr o tom, aby si pozreli svoju prácu a prípadne vedeli si povedať, aký je ďalší možný vývoj, zhodnotili minulé obdobie," zdôvodnil rozšírenie prehliadky, ktorú tento rok okrem odovzdávania cien tvorili projekcie filmov, ale aj diskusie s tútormi slovenskej kamery. "Chceme hovoriť o slovenskej kinematografii, je nutné sa rozprávať, spoznať prácu slovenských kameramanov, ktorí robia aj v zahraničí, podporiť študentov, nastupujúcu generáciu a zároveň sa učiť od skúsených kameramanov - majstrov," podčiarkol prezident ASK.