Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Speváka Leonarda Cohena pochovali na židovskom cintoríne

Muž kladie kazetový prehrávač pri dom legendárneho speváka a básnika Leonarda Cohena v Montreale, 11.11.2016. Foto: TASR AP

Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte v štáte Quebec v židovskej rodine. Počas svojej kariéry vydal celkovo 14 štúdiových a osem koncertných albumov.

Montreal 12. novembra (TASR) - Kanadského speváka a skladateľa Leonarda Cohena, ktorý zomrel 7. novembra vo veku 82 rokov v Los Angeles, pochovali vo štvrtok počas súkromného obradu na židovskom cintoríne v Montreale. Informoval o tom v noci nadnes denník Montreal Gazette.

V súlade s Cohenovým želaním boli jeho pozostatky uložené do rodinného hrobu. Cohen po sebe zanechal dve deti. Svoj posledný štúdiový album "You Want It Darker" vydal v októbri.

Nahrávacia spoločnosť Sony potvrdila Cohenovo úmrtie prostredníctvom vyhlásenia, v ktorom sa píše: "Stratili sme jedného z najváženejších a najplodnejších vizionárov." Príčinu jeho smrti rodinní príslušníci neuviedli.

Cohenove piesne vychádzali spočiatku z folkovej hudby, avšak od 70. rokov je cítiť prevažujúci vplyv popu a kabaretnej hudby. Od 80. rokov spieval s preňho typickým hlbokým basom, podporovaným ženskými vokálmi v pozadí.

Jeho piesne sú často melancholické so zložitými textami s množstvom metafor a iných básnických prostriedkov. Opakovane sa v nich vyskytujú témy ako náboženstvo, izolácia, sex a zložité medziľudské vzťahy.

Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte (štvrť Montrealu) v štáte Quebec v židovskej rodine. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitaru. Počas svojej kariéry vydal celkovo 14 štúdiových a osem koncertných albumov.