Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Kandidát má titulný song, rap o prezidentských voľbách napísal Vec

Film Kandidát sa odohráva dva mesiace pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovenský raper Vec sa postaral o titulnú skladbu nového slovenského celovečerného filmu Kandidát, ktorý bude mať v kinách premiéru 10. októbra. Triler s prvkami čiernej komédie vznikol na motívy knihy Kandidát - Denníky z odpočúvania, ktorou sa aj Vec nechal inšpirovať. "Aby som sa dostal do deja, celkovej atmosféry a do štýlu, akým je kniha písaná, aj keď odo mňa nebolo požadované, aby som sa držal dejovej línie. Zadanie znelo, nech to vykreslím po mojom a aby skladba ako tak odzrkadľovala dianie v knihe, resp. vo filme," komentoval spoluprácu raper.

K spolupráci s Vecom sa vyjadril i jeden z autorov knižnej predlohy Maroš Hečko. Podľa neho si tvorcovia rapera vybrali s ohľadom na jeho predchádzajúcu tvorbu: "Je to typ angažovaného umelca, ktorý reflektuje dobu a nové prezidentské voľby sú dôležitým medzníkom vo vývoji spoločnosti. Vec je prosto kanón, takže sme ho nechali vystreliť. Sám si napísal text, stojí si za tým, ide z toho sila."

Soundtrack k filmu tvoria skladby viacerých slovenských autorov. Piesne vybral mladý hudobný producent Matúš Široký. "Celková koncepcia soundtracku je založená na samplingoch, ktoré často pripomínajú minulú dobu, ale celkové vyznenie je moderné, má odľahčený charakter," poznamenal autor scenára Maroš Hečko s tým, že soundtrack je vyskladaný len zo slovenskej hudby. "Okrem komponovanej hudby od Matúša Širokého zaznie vo filme Wedding Band, Free Faces, The Uniques, Talk Show, Jozef Vlk, zo starších vecí Melánia Olláryová alebo Prúdy Paľa Hammela."

Kandidát sa odohráva dva mesiace pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami. Cez denníkové zápisky z odpočúvania sa divák dozvedá, čo spája tri naoko nesúvisiace postavy - biskupa, majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta. "Kandidát je politickou fraškou, smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Je o obyčajných ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život," uvádza oficiálny text distribútora snímky.

Videoklip k filmu v hlavnej úlohe s raperom Vecom zverejnia tvorcovia onedlho. Jeho režisérom je Jonáš Karásek, ktorý režíroval aj film. V hlavnej úlohe nového slovenského celovečerného filmu sa predstaví Marek Majeský. Ďalej hrajú Michal Kubovčík, Monika Hilmerová, Michal Dlouhý, Pavel Nový, Roman Luknár a iní. Štylizovaný cynický triler s prvkami čiernej komédie pripravili na motívy knihy Maroša Hečka a Michala Havrana Kandidát - Denníky z odpočúvania (Inaque, 2012) Azyl Production a Continental film. TASR informovala v mene tvorcov Regina Annušová.