Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Karásek sa v krátkometrážnej novinke prihovára ľuďom trpiacim obezitou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Krátkometrážnym filmom chcel prispieť k tomu, aby si ľudia uvedomili, že obezita je choroba a čísla i fakty o tomto ochorení hrozia celosvetovou pandémiou.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Nový filmový projekt Jonáša Karáska Choroba upriamuje pozornosť na obezitu, ochorenie s diagnostickým číslom E66, ktoré sa dotýka značnej časti svetovej populácie. Na Slovensku trpí obezitou každý štvrtý dospelý. "Množstvo ľudí trpiacich obezitou radikálne stúpa, a to nielen kdesi v USA, kde sa nám to zdá ďaleko, ale čoraz viac aj u nás doma, na Slovensku," hovorí Karásek. "Práve preto, keď som bol oslovený s ideou upozorniť na tento globálny problém filmom - vyjadrovacím prostriedkom, ktorý je mi najbližší, tak som neváhal a išiel som do toho," vysvetľuje režisér.

Krátkometrážnym filmom chcel prispieť k tomu, aby si ľudia uvedomili, že obezita je choroba a čísla i fakty o tomto ochorení hrozia celosvetovou pandémiou. Pri castingoch spoznal príbehy ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. "A nejde iba o to, že majú zdravotné problémy, i keď tie sú veľmi vážne. Sú ale aj vyčlenení zo spoločnosti. Či už sa vyčleňujú sami, alebo sa hanbia, alebo sa jednoducho nevedia zaradiť. Na casting nám napríklad prišli matky, ktoré nemôžu so svojimi deťmi cestovať, pretože sa nezmestia do sedadiel v lietadle, či deti, ktoré nemajú kamarátov, pretože s nimi nezvládajú behať alebo sú objektom poznámok a posmeškov," prezrádza režisér. Podľa neho môžu "ťaživé príbehy" inšpirovať ľudí, ktorých sa to týka k tomu, aby išli za svojím obvodným lekárom a obezitu začali reálne liečiť. "Pod dohľadom a efektívne," podčiarkol Karásek.

Podľa špecialistu na vnútorné lekárstvo nie je problém, že by ľudia nevedeli schudnúť. "Problém nastáva s dlhodobým udržaním zníženej hmotnosti. Len dve percentá ľudí si udržia dosiahnutú zníženú hmotnosť aj po roku od schudnutia. Ambulancia lekára je to správne miesto, kde pacienti s obezitou dostávajú nielen porozumenie, odbornú radu a účinnú liečbu, ale aj záruku dlhodobej starostlivosti," uzavrel Slavomír Šuch.

Ako ďalej informuje PR manažérka Perla Žinčíková, snímka Choroba mala premiéru spojenú s diskusiou s Jonášom Karáskom a Slavomírom Šuchom na MFF Cinematik 15. septembra. Prístupná je zadarmo online pre celosvetové publikum na choroba.online.