Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Karel Gott priletí na koncert LÝRA 50 osobným lietadlom

Český Zlatý slávik český spevák Karel Gott. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na megakoncerte Mám rozprávkový dom – LÝRA 50 vystúpi v utorok 18. októbra vyše 70 účinkujúcich, všetci naživo bez jediného playbacku. Len technika na zabezpečenie podujatia zaplnila päť kamiónov.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Do Bratislavy mieria najväčšie mená slovenskej a českej hudobnej scény. Na megakoncerte Mám rozprávkový dom – LÝRA 50 vystúpi v utorok 18. októbra vyše 70 účinkujúcich, všetci naživo bez jediného playbacku. Len technika na zabezpečenie podujatia zaplnila päť celých kamiónov.

"Na podujatí sa podieľa približne 120 ľudí, ktorí to od návrhu cez realizáciu scenárov, zmlúv, zvukovej, svetelnej a televíznej techniky až po produkčnú reklamu a ekonomickú podporu celé držia pohromade. Kým sme sa dopracovali až sem, absolvovali sme desiatky hodín hľadania v archívoch RTVS, strihania a dorábania grafiky, stovky hodín komunikácie s účinkujúcimi a ich manažérmi a museli sme slušne odmietať ďalších a ďalších záujemcovi o účinkovanie. Pokračovalo prehrávanie piesní, skúšky, generálka, zosúladenie s televíznym snímaním. Všetko musí byť riadne pripravené, ideme totiž live," uviedol pre médiá Dušan Drobný z organizátorskej agentúry Topfest.

Najslávnejšie hity, ktoré po prvý raz zazneli na Bratislavskej lýre, zaspievajú na koncerte také hviezdy ako Jitka Zelenková, Petr Janda, Jana Kocianová, Marcela Laiferová, Pavol Hammel, Ján Lehotský, Dalibor Janda, Lenka Filipová, Peter Nagy, Martha a Tena Elefteriadu, Peter Lipa, Katka Hasprová či Vašo Patejdl.

"Nebude chýbať ani majster Karel Gott, ktorému sa podarilo úspešne popasovať so zákernou chorobou. Plánuje zaspievať až tri pesničky. Môžem prezradiť, že priletí osobným lietadlom. Naproti tomu ďalšia megahviezda Helena Vondráčková pricestuje ako bežný smrteľník – vlakom. Na koncerte zaspieva spolu s majstrom Miroslavom Dvorským pieseň To se nikdo nedoví. A takýchto skvostov nás čaká niekoľko desiatok," dodáva Drobný.

Na časy slávnej lýry si účinkujúci zaspomínajú nielen spevom. Rovnako ako kedysi, aj tentoraz budú ubytovaní v hoteli Carlton. Interpreti sa už dnes popoludní chystajú stretnúť s fanúšikmi na autogramiáde, ktorá sa začína o 17.00 h.

Na megakoncerte v Incheba Expo aréne vystúpi aj mladšia generácia interpretov. Slávne hity znejú v podaní Kulyho, Kataríny Hasprovej či Mirky Partlovej. "Bratislavskej lýre som vďačná za štart kariéry. Dnes sú rôzne SuperStar, ale lýra bola čosi lepšie. Boli to krásne časy," vraví Katarína Hasprová, ktorá sa v roku 1997 stala absolútnou víťazkou Bratislavskej lýry s piesňou Jedno zbohom.

"Lýra bola nielen o talente speváka, ale aj o talente autorov. Podobná súťaž tu chýba. Samozrejme, tento koncert je len jednorazový návrat, ale možno by sa taká súťaž opäť chytila," vyhlásil Peter Nagy.

"Považujem za skvelé, že sa organizátori rozhodli pripomenúť túto úžasnú autorskú súťaž a považujem za česť a až svoju povinnosť, že na koncerte zaspievam. Ako jedna z mála interpretov vystúpim s piesňou Slová, s ktorou som pred 41 rokmi vyhrala," vraví Marcela Laiferová.

Projekt Mám rozprávkový dom – LÝRA 50 prináša agentúra Topfest, vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.