Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

K. Gott sa po stretnutí s dalajlámom chystá už na návrat do šou

Elegantným záverom večera bolo vystúpenie 40-násobného zlatého slávika Karla Gotta, 18. októbra 2016. Foto: Pavol Karell Foto: Pavol Karell

Duchovný líder Tibeťanov zanechal v mnohonásobnom československom a českom Zlatom slávikovi silný zážitok.

Praha 20. októbra (TASR) - Dalajláma, ktorého stretnutie s ministrom kultúry ČR Danielom Hermanom počas návštevy Prahy na 20. ročníku medzinárodnej konferencie Fórum 2000 vyvolalo značné vlny na tamojšej politickej scéne, absolvoval v českej metropole aj iné pozoruhodné stretnutie, ktoré politikov nechalo pokojných.

Dalajláma súhlasil totiž so želaním žijúcej legendy československej a českej populárnej hudby Karla Gotta (77), ktorý sa s ním osobne chcel stretnúť.

Duchovný líder Tibeťanov zanechal v mnohonásobnom československom a českom Zlatom slávikovi silný zážitok.

"Som znepokojený stavom ľudských práv a náboženských slobôd v Tibete a celej Číne. Chcel som dalajlámovi vyjadriť svoju podporu. Stretnutie s ním bol skutočne silný zážitok," citovalo dnes slová Božského Káju internetové vydanie denníka Blesk.

Dalajláma už vraj o Karlovi Gottovi vedel, a to od niekdajšieho československého a českého prezidenta Václava Havla, u ktorého si všimol speváka na fotografii s ním.

Václav Havel sa údajne vtedy dalajlámu pýtal na to, čím ho osobnosť na fotografii tak zaujala, pričom odpoveď znela, že má oranžovú auru. "To sa len tak nevidí," mal vtedy odpovedať dalajláma, ktorý to mal teraz možnosť posúdiť pri osobnom stretnutí.

Oranžová farba v aure je symbolom aktívnej inteligencie, sebavedomia, radosti zo života, šťastia, vrelosti a kozmopolitného prístupu. Poukazuje tiež na ohľaduplnosť a takt voči ostatným. Vyjadruje lásku spojenú s vrúcnymi citmi, túžbami a želaniami. Nie náhodou nosia budhistickí mnísi oranžové odevy.

Ako informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na spevákovu hovorkyňu Anetu Stolzovú a prvý kanál nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, Karel Gott sa v sobotu 22. októbra v hlavnom vysielacom čase objaví vo veľkej medzinárodnej šou moderátora Floriana Silbereisena Schlagerboom - Das internationale Schlagerfest, ktorú odvysiela v rovnakom čase aj rakúska verejnoprávna televízia ORF. Pre umelca, ktorý má za sebou úspešnú terapiu rakoviny lymfatických uzlín, to bude prvé vystúpenie pred nemeckým publikom po viac ako roku. "A to má pre neho veľký význam," podčiarkla hovorkyňa.