Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Karel Roden si zahral aj po boku hereckej špičky Roberta De Nira

Na archívnej snímke herec Karel Roden. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyštudoval keramickú školu, no zlákalo ho herectvo. Kurzy navštevoval v Spojenom kráľovstve, kde sa zdokonaľoval v angličtine, čo mu prinieslo spoluprácu s americkým filmovým Hollywoodom.

České Budějovice/Bratislava 18. mája (TASR) – Charizmatický divadelný a filmový herec obdarený výnimočným talentom Karel Roden patrí k najobsadzovanejším českým umelcom. Dnes sa dožíva 55 rokov.

Rodák z Českých Budějovíc sa narodil 18. mája 1962 v hereckej rodine. Vyštudoval keramickú školu v českom meste Bechyně. Po absolvovaní DAMU (Divadelní akademie múzických umění) v Prahe pôsobil na rôznych českých scénach (Divadlo na Vinohradech, Národní divadlo, Divadlo Na zábradlí, Labyrint, Divadlo na Starém Městě). Účinkoval v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch (Druhý dych, Nejdelší návrat, Hodiny od Fourniera, Malý pitaval z veľkého města).

V Spojenom kráľovstve sa zdokonaľoval v angličtine a navštevoval herecké kurzy v rokoch 1993-1994. Po návrate do českej Prahy sa objavil v úlohe "prekliateho" francúzskeho básnika Paula Verlaina v divadelnej hre Úplné zatmění, za ktorú bol v roku 1998 nominovaný v kategórii najlepší herecký výkon na cenu Alfréda Radoka. Túto cenu napokon získal v roku 1999 za najlepší mužský herecký výkon za postavu Bruna v inscenácii Velkolepý paroháč.



Výborná znalosť angličtiny mu priniesla i spoluprácu s americkým filmovým Hollywoodom, kde hercovi ponúkli niekoľko záporných úloh. Postupne sa tak rozrástla i jeho zahraničná filmografia - 15 Minutes (15 minút, 2001), kde si zahral po boku Roberta De Nira, ktorý si ho pre tento film sám vybral. Účinkoval i vo filmoch Bulletproof Monk (Nepriestrelný mních, 2003) a taktiež v komédii Prázdniny pana Beana (Mr. Bean's Holiday, 2007).

Zažiaril aj vo filmovom hite Bathory (2008) od slovenského režiséra Juraja Jakubiska, kde vytvoril postavu Juraja Thurza. Do slovenských kín vstúpil i český film Fotograf s podtitulom Dámy, radím vám ke klidu...! (2015). Tragikomédiu s erotickými prvkami voľne inšpirovanú životom svetoznámeho českého fotografa Jana Saudka nakrútila režisérka a scenáristka Irena Pavlásková. Fotograf je ich piatym spoločným filmovým počinom. Diváci si v ňom mohli zachytiť Rodena v úplne novej polohe, v ktorej ho ešte nevideli. Je vášnivý, zábavný, vtipný, očarujúci i provokatívny.



V hereckom prostredí sa Roden spoznal aj so svojou partnerkou Janou Krausovou, s ktorou prezentoval divákom tragikomédiu Otvorené manželstvo. Komicky v ňom priblížil večný konflikt mužského a ženského princípu. Divadelná hra o svojráznom manželskom páre pochádza z pera talianskeho dramatika Daria Fo.

Umelec bol sedemkrát nominovaný na Českého leva za hlavný mužský herecký výkon a štyrikrát bol nominovaný na cenu za vedľajší mužský herecký výkon. Dvakrát bol nominovaný na Cenu českej filmovej kritiky - jedinú nomináciu premenil v roku 2010 za film Habermannův mlýn.

Po svetovej premiére na Berlinale a historickom triumfe na 24. udeľovaní Českých levov film Masaryk (2016) režiséra Júliusa Ševčíka predstavili filmári aj v Bratislave. Dramatický príbeh, venovaný životu veľvyslanca a bývalého československého ministra zahraničných vecí Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. V hlavnej úlohe diplomata opäť exceluje vynikajúci herec Karel Roden, ktorý za svoj výkon získal i Českého leva, a to v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe.