Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Karol Kállay patril k najvýraznejším postavám slovenskej fotografie

Na snímke fotograf Karol Kállay. Foto: TASR/Martin Baumann

Umelec Karol Kállay zomrel 4. augusta 2012 v Bratislave vo veku 86 rokov.

Čadca/Bratislava 26. apríla (TASR) – Medzinárodne uznávaný výtvarný a módny fotograf Karol Kállay by sa v utorok 26. apríla dožil 90 rokov.

Svojím rozsiahlym celoživotným dielom zasiahol do viacerých fotografických odborov, no jeho talent sa najviac prejavil vo fotografickej reportáži. "Po celú kariéru som sa snažil držať toho, čo mi kedysi povedal český fotograf Karel Hájek: Buď vždy iba tam, kde nie sú ostatní, snaž sa dívať inak ako tí druhí," prezradil raz tajomstvo svojho úspechu Karol Kállay.

Narodil sa 26. apríla 1926 v Čadci na Kysuciach. Po maturite na trenčianskom gymnáziu vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a právo na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Fotografovaním sa začal vážnejšie zaoberať v roku 1940. O dva roky neskôr získal svoje prvé ocenenie – Zlatú medailu na celoštátnej výstave fotografií v Bratislave. Od roku 1953 začal pôsobiť ako slobodný umelec a o rok neskôr vydal svoju prvú knihu Slovenské rieky (1954). Samostatne vystavoval od roku 1956, kedy sa zároveň stal členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov.

Karol Kállay fotografoval profesionálne ako fotoreportér, módny fotograf, portrétista a krajinár. Spolupracoval s poprednými parížskymi a berlínskymi módnymi časopismi, trvale pracoval pre rôzne periodiká doma a v zahraničí. Počas svojej kariéry fotografoval napríklad pre GEO Hamburg, pre magazíny Spiegel, Stern, Focus, Manager Magazin, Paris Match, Illustré, Sport International, Jardin de Modes a mnohé iné. V roku 1970 sa stal členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie (FIAP) vo Švajčiarsku, ktorá mu udelila prestížny titul EFIAP (Excellence de la Fédération Internationale de l'Art Photographique). Úspešný umelec bol tiež členom poprednej agentúry Bilderberg v nemeckom Hamburgu.

Viaceré fotografické súbory vydal knižne. "Mnohé z mojich kníh sú vlastne veľkými reportážami. Veľkými iba preto, že je v nich veľa fotografií, ktorými som chcel vyrozprávať to, čo som videl a zažil. No sú i vyjadrením myšlienok, ktoré človeku preletia hlavou pri pozorovaní toho, s čím sa stretne, čo chce bleskovo zaznamenať," vyznal sa Kállay v úvode knihy Italy Today, ktorú mal vraj najradšej a ktorá sa stala v Európe kultovou záležitosťou. Ďalšie knihy jedného z najuznávanejších slovenských fotografov Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Preslávili ho aj publikácie o Tokiu, Ríme, Mexiku či Slovensku.

Prínos Karola Kállaya do slovenskej i svetovej fotografickej tvorby bol mnohokrát ocenený. V roku 1982 získal Zlatý odznak Zväzu slovenských fotografov. Redakcia magazínu GEO v Hamburgu mu v roku 1992 udelila cenu Fotograf roka. V roku 1998 mu vtedajší prezident SR Rudolf Schuster prepožičal Pribinov kríž I. triedy za celoživotné dielo v oblasti umeleckej fotografie. V roku 2002 mu udelili Cenu Tatra banky za umenie, v roku 2003 Krištáľové krídlo a v roku 2004 si prevzal od Nadácie Slovak Gold Veľkú čestnú cenu desaťročia za umenie.

Umelec Karol Kállay zomrel 4. augusta 2012 v Bratislave vo veku 86 rokov.

Tesne pred odchodom do fotografického neba dokončil návrh a maketu svojho celoživotného diela pod názvom Photoreporting (Slovart, 2014). Veľkolepá kniha prináša pôsobivé fotografické reportáže z jeho ciest po Kórei, Jemene, Mexiku, Kube a Austrálii, ale aj zo Slovenska.