Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Katalánčanka Monserrat Caballé si podmanila newyorské publikum

Montserrat Caballé Foto: TASR/AP

Medzinárodný úspech získala Katalánčanka Montserrat Caballé v roku 1965, keď v krátkom čase naštudovala titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku.

Barcelona/Bratislava 12. apríla (TASR/Teraz.sk) - Operná speváčka Montserrat Caballéová sa dožíva životného jubilea. Svetoznáma sopranistka zo Španielska bude mať 12. apríla 85. narodeniny.

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch sa narodila v Barcelone 12. apríla 1933. V katalánskom meste vyštudovala v roku 1954 konzervatórium. Jej spevácke začiatky sa spájajú so švajčiarskym mestom Bazilej, kde v roku 1956 debutovala postavou Mimi v opere Bohéma Giacoma Pucciniho. Od roku 1959 pôsobila v Brémach. V roku 1962 sa presťahovala späť do Barcelony.



Medzinárodný úspech získala Katalánčanka Montserrat Caballé v roku 1965, keď v krátkom čase naštudovala titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku. Pôvodne ju mala spievať Marilyn Horneová, ktorá to však pre hlasovú indispozíciu odmietla.

Zastúpila ju dovtedy neznáma operná speváčka. Newyorské publikum očarila natoľko, že si po svojom výkone vyslúžila dvadsaťminútový neutíchajúci potlesk. Neworský Herald Tribune priniesol oslavné titulky a prirovnával ju k Marii Callasovej. Montserrat Caballéovú začali oslovovať zástupcovia veľkých operných spoločností a operných domov po celom svete.

Od toho času spievala Montserrat Caballéová vo všetkých prestížnych operných domoch a koncertných sálach sveta: v Opere La Scala v Miláne, v Metropolitnej opere v New Yorku, Kráľovskej opere Covent Garden v Londýne, Parížskej Opere, Gran Teatro del Liceo v Barcelone, v Boľšom teatre v Moskve či v Opera San Francisco.



Repertoár Montserrat Caballéovej je rozsiahly, počet jej divadelných rolí dosiahol približne deväťdesiat. Spievala všetky významné úlohy štandardného repertoáru, ale najznámejšou a najobdivovanejšou sa stala pre svoj belcantový repertoár.

Sopranistka objavila tenoristu Josého Carrerasa. Pred Olympijskými hrami v roku 1992 nahrala v Barcelone pieseň Barcelona so spevákom britskej skupiny Queen Freddiem Mercurym.

Pri jednom z vystúpení na chybičky rumunského orchestra vedeného jej krajanom Josém Colladom, reagovala slávna sopranistka spočiatku zhovievavo. Keď sa naďalej opakovali a dirigent sa jej pred záverom koncertu ospravedlnil s tým, že v partitúre bola chyba, rozčúlená diva ju pred šokovaným publikom roztrhala. Hneď potom ho však božská Montserrat Caballé na udobrenie pobozkala na obe líca, na čo 2000 divákov reagovalo búrlivým potleskom.

V októbri 2012 ju postihla v Jekaterinburgu mozgová príhoda, ktorá si vyžiadala pozastavenie všetkých umeleckých aktivít speváčky na tri mesiace. Katalánčanka, ktorá mala zdravotné problémy opakovane aj v minulosti, ani po tejto udalosti nepomýšľa na ukončenie hviezdnej kariéry.

Caballéová sa venuje aj rôznym charitatívnym akciám. Patrí medzi veľvyslancov dobrej vôle UNESCO a založila nadáciu pre barcelonské deti v núdzi.

Slovenským milovníkom operného umenia sa predstavila dvakrát. V roku 2000 spievala v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave na spoločnom galakoncerte so slovenským tenoristom Petrom Dvorským. V máji 2002 vystúpila v bratislavskej športovej hale Pasienky v rámci medzinárodného festivalu Bratislavská hudobná jar.