Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Lúčnica v Kazachstane ukázala plnú krásu ľudového tanečného umenia SR

Na archívnej snímke vystúpenie tanečného súboru Lúčnica. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyzdvihli to kazašské internetové médiá, ktoré zdôraznili symbiózu tanečníkov v ich vystúpeniach a vyzdvihli lyrické i plamenné tance. Z hudobných nástrojov venovali pozornosť fujare a cimbalu.

Astana 18. júla (TASR) - Umelecký súbor Lúčnica, ktorý dnes vystúpil na národnom dni Slovenskej republiky na Svetovej výstave EXPO 2017 v kazašskej metropole Astana, ukázal hosťom a návštevníkom celú krásu ľudového tanečného umenia svojej krajiny. Vyzdvihli to kazašské internetové médiá.

Po tradičnom vztýčení národných zástav - slovenskej a kazašskej - za zvukov hymien oboch krajín, sa hosťom na výstavisku prihovoril štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR). Vojtech Ferencz v príspevku hovoril o záujme Slovenska spolupracovať s Kazachstanom.

"Naša krajina považuje Kazašskú republiku za najdôležitejšieho partnera spomedzi štátov Strednej Ázie, sme odhodlaní rozširovať dvojstrannú spoluprácu v energetickom priemysle, vymieňať si skúsenosti a dosiahnuté výsledky vo výskume, vede a sme pripravení rozširovať naše vzťahy v spoločných projektoch," citovala Kazachstanská pravda predstaviteľa MH SR. "Venujeme pozornosť upevneniu obchodných a ekonomických vzťahov medzi našimi priateľskými krajinami," citovali noviny.

Tie sa opäť venovali vystúpeniu umeleckého súboru Lúčnica, pričom zdôraznili "symbiózu tanečníkov" v ich vystúpeniach a vyzdvihli "lyrické i plamenné tance". Z hudobných nástrojov venovali osobitnú pozornosť fujare a cimbalu.

Po umeleckej časti návštevníci prešli do slovenského pavilónu na EXPO-2017, kde "nie je možné neobdivovať idey a technológie", z ktorých najmä jedna pútala mimoriadnu pozornosť divákov, a to Ecokapsula.

Portál 24.kz písal napríklad o slovenskom konštruktérovi a vynálezcovi padáka Štefanovi Baničovi (1870-1941). Tvárou jednej expozície sa stal profesionálny "na celom svete známy cyklista" Peter Sagan. V pavilóne Slovenska sa tiež veľká pozornosť venuje vode, upozornil portál 24.kz.

Kazachstan od 1. januára 2017 zaviedol aj pre občanov Slovenska bezvízový styk na 30 dní.

Kazašská metropola je v dňoch 10. júna-10. septembra hostiteľkou Svetovej výstavy EXPO 2017 Astana. Nosnou témou výstavy je Energia budúcnosti s podtémami: Znižovanie emisií CO2, Energeticko-efektívny obraz života a Energie pre všetko. Na EXPO 2017 sa zúčastňuje 115 krajín vrátane Slovenska, generálnou komisárkou expozície SR je Patrícia Žáčiková. Charakter slovenskej expozície vystihuje heslo: "Slovensko - krajina dobrých nápadov, skvelé myšlienky pre energiu budúcnosti". Počas trvania výstavy Slovensko sprevádza značka Energy & Slovakia Good Idea.