Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére uvádza cyklus o legálnych aj nelegálnych migrantoch

Kino Lumiére Foto: TASR/Štefan Puškáš

V jeho študijnej sále si diváci budú môcť pozrieť oceňované filmy významných režisérov.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére uvádza v októbri vo Filmotéke cyklus Nepozvaní hostia. Reaguje ním na súčasnú utečeneckú krízu v Európe. "Výber 14 filmov tematizuje prisťahovalectvo, imigráciu a je ukážkou reflexie tejto dnes opäť aktuálnej témy v rôznych historických a spoločenských súvislostiach," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V jeho študijnej sále si diváci budú môcť pozrieť oceňované filmy významných režisérov.

Cyklus premietne dve diela Rainera Wernera Fassbindera Katzelmacher (1969) a Strach jesť duše (1974) o robotníckych gastarbeiteroch v Nemecku. Téme imigrácie sa vo svojej tvorbe opakovane venuje aj grécky režisér Theo Angelopoulos, platí to aj o snímke Krajina v hmle (1988), existenciálnej road movie dvoch detí z Grécka putujúcich za neexistujúcim otcom do Nemecka. Režisér Fatih Akin, potomok tureckých rodičov v Nemecku, v snímke Proti múru (2004) na príbehu mladého páru zasa hovorí o fanatickej viere a jej dôsledkoch. Cesta za zasľúbeným životom je témou aj 13. celovečerného filmu Tonyho Gatlifa Exil (2004) a snímky Na chvíľu slobodní (2008), ktorú nakrútil režisér Arash T. Riahi.

Prisťahovalectvo reflektuje aj film Jima Jarmuscha Cudzejší ako raj (1984) o dievčine z Maďarska, ktorú v Amerike nečaká vysnívaný raj, a Nepozvaný hosť (2007) režiséra Toma McCarthyho. V cykle figuruje tiež snímka Dom obesenca (1988) Emira Kusturicu a film z trilógie Krzysztofa Kieślowského Tri farby: Biela (1994) o nerovnom poľsko-francúzskom manželstve, medziach komunikácie, individuálnej samote i stave dnešnej spoločnosti.

"Legálni prisťahovalci i nelegálni imigranti nie sú horúcou témou len v súčasnosti," hovorí Miro Ulman, člen programovej rady Kina Lumiére. "Riešil ich už Rainer Werner Fassbinder na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia v Nemecku, v 80. rokoch potom Jim Jarmusch v USA a Theo Angelopoulos v Grécku a v novom tisícročí Ulrich Seidl a bratia Dardennovci. Ale nielen oni, ako ukazuje náš výber venovaný týmto témam," dodal k cyklu, ktorý má poukázať na to, či sa niečo zmenilo v pohľade a vo vnímaní väčšinovej spoločnosti na "nepozvaných hostí" za posledných 40 rokov. V kolekcii sú aj filmy režisérov, z ktorých mnohí mali s témou imigrácie osobnú skúsenosť.

Od rakúskeho dokumentaristu Ulricha Seidla sa do cyklu Nepozvaní hostia dostal film Import Export (2007) a od režisérskej dvojice bratov Dardennovcov snímka Mlčanie Lorny (2008) o mladej Albánke v Belgicku a jej túžbe po obyčajnom živote.