Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nový hudobný cyklus Kina Lumiére otvoria Led Zeppelin

Legendárna britská rocková skupina Led Zeppelin. Foto: TASR/AP

Pôjde o záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin v roku 2007, ktorý bol vypredaný počas niekoľkých minút.

Bratislava 5. júna (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére rozširuje svoju ponuku o nový hudobný cyklus Music & Film. V júni prináša aj prehliadku slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberú za Slovensko kandidáta na Európsku filmovú cenu udeľovanú Európskou filmovou akadémiou (EFA).

V rámci prehliadky si diváci budú môcť pozrieť šesť hraných filmov - Až do mesta Aš, Miluj ma alebo odíď, Ďakujem, dobre, Attonitas, Môj pes Killer, Intrigy a sedem dokumentárnych snímok - Cigáni idú do volieb, Od Fica do Fica, Krehká identita, Nový život Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, Absolventi/Sloboda nie je zadarmo a zatiaľ posledný tento rok odpremiérovaný slovenský film Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa.

Júnovou novinkou v programe kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je hudobný cyklus Music & Film, ktorý pre Lumiére pripravuje filmový publicista Miro Ulman. Podľa jeho slov "dramaturgia cyklu je zameraná nielen na záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých tvorí hudba významnú zložku. Dôraz sa bude klásť predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dostane i žánrová klasika".

Ako prvý uvidia diváci v novom hudobnom cykle 19. júna v slovenskej premiére Led Zeppelin: Celebration Day. Ide o záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin v roku 2007, ktorý bol vypredaný počas niekoľkých minút. Každá projekcia cyklu bude spojená s krátkym úvodom. TASR informovala Simona Nôtová zo SFÚ.