Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kniha J. Kollára je augustovým predmetom v Gemersko-malohontskom múzeu

V roku 1793 sa narodil slovenský politik, básnik a spisovateľ, ideológ slovenského a predstaviteľ českého národného obrodenia, jazykovedec, archeológ, evanjelický kňaz Ján Kollár. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ako uviedla knihovníčka GMM Iveta Krnáčová, túto publikáciu vydala v roku 1853 v češtine Císařská královská dvorská a státní tiskáren vo Viedni a má celkovo 884 strán.

Rimavská Sobota 4. augusta (TASR) – Kniha Jána Kollára Staroitalia slavjanská aneb objevy a důkazy živlů slavských v zeměpisu, v dějinách a v bájesloví, zvláště v řeči a literatuře nejdávnejších vlaských a sousedních kmenů je predmetom mesiaca august v rimavskosobotskom Gemersko-malohontskom múzeu (GMM). Ako uviedla knihovníčka GMM Iveta Krnáčová, túto publikáciu vydala v roku 1853 v češtine Císařská královská dvorská a státní tiskáren vo Viedni a má celkovo 884 strán.

„Kniha je viazaná v polopergamenovej väzbe s aplikovaným titulným listom na knižných doskách. Je vytlačená na strojový papier, zošitý do formy neorezaného knižného bloku,“ priblížila vzhľad vzácnej starej tlače Krnáčová. Doplnila, že toto dielo pochádza z tzv. Daxnerovej knižnice, teda z významného knižného celku, uchovávaného v GMM. „Ide o osobnú knižnicu publicistu, kultúrneho pracovníka a bankového riaditeľa Ivana Daxnera z Tisovca, ktorý bol synom Štefana Marka Daxnera,“ objasnila knihovníčka.

Knihu odborne zreštaurovali študenti odboru Konzervátorské a reštaurátorské práce Strednej priemyselnej školy Samuela Stankovianskeho v Banskej Štiavnici pod odborným vedením svojich pedagógov. „Komplexné reštaurovanie tlače sa udialo so zreteľom na zachovanie autenticity, pôvodnosti a špecifickosti knižnej väzby. Pre zreštaurovanú knihu bol vytvorený ochranný obal,“ povedala Krnáčová. Na záver dodala, že podrobný popis a fotografie reštaurátorských prác obsahuje technologická dokumentácia o reštaurovanom diele, ktorá je súčasťou vystaveného predmetu.