Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Knižný veľtrh Bibliotéka 2016 sa teší veľkému záujmu priaznivcov

Veľtrh Bibliotéka 2010 víta návštevníkov 18. ročníkom medzinárodného knižného veľtrhu, ktorý sa koná súbežne s výstavou vzdelávania a didaktickej techniky svojím prvým dňom vo štvrtok 4. novembra 2010 v Bratislave. Na snímke výstavná kója vydavateľstva Ikar. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V poradí 24. ročník tohto podujatia ponúka do nedele 13. novembra knižné tituly, ktorým bude patriť tohtoročná jeseň, rozhovory so známymi spisovateľmi a sprievodný program.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Druhým dňom pokračuje dnes v bratislavskej Inchebe knižný veľtrh Bibliotéka 2016. V poradí 24. ročník tohto podujatia ponúka do nedele 13. novembra knižné tituly, ktorým bude patriť tohtoročná jeseň, rozhovory so známymi spisovateľmi a bohatý sprievodný program. Od začiatku sa teší veľkému záujmu malých aj dospelých čitateľov.

Na ploche 10.000 štvorcových metrov sa predstavuje celkom 203 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Dánska, Maďarska, Poľska, Rakúska, Rumunska, Ruska a Srbska. Návštevníci Bibliotéky oslovila žánrová rozmanitosť vďaka ponuke vystavovateľov z radov vydavateľstiev, kníhkupcov, knižníc i antikvariátov. Lákadlom pre návštevníkov sú aj výrazné zľavy, vďaka ktorým bude možné zakúpiť si knihy už od jedného eura. Na siedmich pódiách sú prichystané stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania či tvorivé dielne pre deti.

Sprievodný program dnes ponúkne pod názvom Poézia otvorená opone času výber z najnovšej tvorby Jána Buzássyho, verše zo zbierky Jána Tazberika Svetlo a iné zdroje a zbierky Čas hmatu Ireneya Baláža. Autorka Lenka Vymazalová predstaví knihu Netreba sa školy báť, pripravená je beseda ku knihe Vincenta Šikulu Ďuro pozdrav Ďura. Vydavateľstvo Perfekt predstaví nové publikácie autorov a prekladateľov Alice Kulihovej, Jána Jambora a Róberta Gáfrika. V Literárnej kaviarni Panta Rhei predstaví nórsky spisovateľ Samuel Bjork svoju novinku Sova a priblíži čitateľom i svoju staršiu tvorbu. Jeho prvá kniha Cestujem sama vyvolala v Nórsku senzáciu a veľký úspech zaznamenala aj medzi slovenskými čitateľmi.

Bibliotéka nielen v mojom ponímaní, ale v ponímaní takmer všetkých vydavateľov, to je niečo ako dožinky. Všetci sa tešíme, je organizovaná v správnom čase, o čom svedčí neustále rastúci trend návštevnosti aj počtu vydávaných kníh, čo jedno z druhým súvisí. Všetci si želáme, aby takýto veľtrh, a nielen jeden, sa konal, pretože nastala malá renesancia kníh. Slovenský čitateľ číta menej ako český, ale viac ako poľský čitateľ. Nie je tu ale veľký dôvod na optimizmus, takmer polovica dospelého obyvateľstva si počas roka nekúpi žiadnu knihu a tretina žiadnu knihu neprečíta. Tie čísla za posledné roky sú pomerne stabilné, ale pribúda počet titulov. Pribúdajú kvalitné veci, ale ako to pri veľkom množstve býva, máme aj dosť menej kvalitných titulov. Je na zdravom úsudku každého autora a vydavateľa, s čím prísť na trh,“ povedal pre TASR Daniel Kollár, predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky.