Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Ujo Váňa sa po takmer šesťdesiatich rokoch vracia do Košíc

Tlačová beseda Štátneho divadla Košice na tému pripravovaná premiéra hry A. P. Čechova Ujo Váňa. Na snímke zľava režisér Lukáš Brutovský a predstaviteľ Uja Váňu Stanislav Pitoňák Foto: TASR

V titulnej postave Ivana Petroviča Vojnického uvidia diváci Stanislava Pitoňáka. Režisérom komédie je Lukáš Brutovský.

Košice 15. novembra (TASR) – Po 57 rokoch sa 17. novembra vráti na javisko Historickej budovy Štátneho divadla Košice jedna z najhranejších hier Antona Pavloviča Čechova Ujo Váňa. Nové naštudovanie klasickej komédie plnej irónie a smiechu cez slzy v Košiciach pripravuje režisér Lukáš Brutovský, ktorý sa réžii ruskej klasiky venuje od svojich študentských čias.

"Pre režiséra je to vždy veľká výzva, keď sa rozhodne inscenovať Čechova. Ja som doteraz od neho inscenoval iba kratšie hry. Mal som dojem, že práve hra Ujo Váňa, ktorá sa venuje témam pocitu vyhorenia, života na okraji spoločnosti a premárneného života je niečo, čo by pre nás divadelníkov mohlo byť zaujímavé práve v divadlách mimo Bratislavy. Zdalo sa mi, že by mohlo byť veľmi vhodné v prípade Uja Váňu urobiť z toho tému, alebo pokúsiť sa o výpoveď aj týmto smerom, že čo to znamená robiť divadlo takzvane 'na vidieku'. Samozrejme, nemyslím si, že druhé najväčšie mesto na Slovensku je vidiek, ale mám na mysli divadelnú mapu Slovenska," uviedol pre TASR režisér predstavenia Lukáš Brutovský.

Čechovove diela nie sú podľa jeho slov jednoduché. "Jeho hry sa nedajú žánrovo jednoznačne pomenovať ako dráma, tragédia, komédia. Mám možno najbližšie k označeniu nejaká tragikomédia, alebo sú to hry, ktoré pracujú so zmyslom pre akýsi groteskný realizmus, to znamená že v smiešnom nachádzajú tragické a naopak. V tom je Čechov veľmi presný, pretože sami to v našich životoch tak zažívame, že neexistujú žánrovo čisté situácie," vysvetlil Brutovský.

V titulnej postave Ivana Petroviča Vojnického uvidia diváci Stanislava Pitoňáka. "Je veľmi zvláštne, že táto postava veľakrát upozorňuje na svoj vek a prvýkrát v živote mi naozaj ten vek ako-tak sedí. Ja mám naozaj toľko rokov, koľko má tá postava a je to dosť zvláštne, že človek môže vychádzať zo svojich skúseností. Možno to ľudia budú troška porovnávať, že prežívam to isté čo on, ale nie je to až tak. Ešte sa zatiaľ nepozerám vo svojom živote naspäť. Je to nádherná postava plná humoru, ľahkosti a osobného nešťastia, z ktorého našťastie hľadá východisko, takže v tom mi je to blízke," povedal pre TASR Pitoňák.

V postave Alexandra Serebriakova, ktorý svojim príchodom na vidiek zmení všetko, sa predstaví hosťujúci Jozef Stražan. Jeho mladú ženu Jelenu si zahrá Alena Ďuránová. V inscenácii budú účinkovať aj Tatiana Poláková, Beáta Drotárová, Michal Soltész, Juraj Zetyák a Ľuba Blaškovičová.