Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slávny komiksový bojovník Asterix sa zrodil pred 55 rokmi

Komiksová postavička Asterix. Foto: Youtube

Postavu Asterixa si vysníval talentovaný ilustrátor Albert Uderzo spoločne s priateľom scenáristom René Goscinnym.

Francúzsko/Bratislava 29. októbra (TASR) – Prvý dobrodružný príbeh s drobným bojovníkom Asterixom sa v komiksovom časopise Pilote objavil pred 55 rokmi 29. októbra 1959.

Všetkými masťami mazaný, malý a mimoriadne bystrý bojovník, ktorému môže byť bez obáv zverené akékoľvek nebezpečné poslanie. Týmito prívlastkami by sme mohli charakterizovať slávneho Asterixa, ktorý sa stal jednou z najvýraznejších postáv francúzskej kultúry. Vytvoril ho v Taliansku narodený umelec Albert Uderzo spoločne s priateľom René Goscinnym.


Ukážka z animovaného filmu:





Asterix a Obelix.
Foto: FB
Príbeh komiksovej postavičky z Gálie sa začal písať na terase domu v Bobigny, v severovýchodnej časti francúzskeho Paríža. Talentovaný ilustrátor Albert Uderzo si spoločne s priateľom scenáristom René Goscinnym vysnívali postavu drobného bojovníka Asterixa, ktorý uprednostňuje chytrosť pred hrubou silou. Asterix žije okolo roku 50 p.n.l. v dedinke v severozápadnej Gálii. Jeho nerozlučným priateľom je miestny dobrosrdečný obor Obelix. Ich dedinka je jediná, ktorú si nepodmanil rímsky vojvodca Július Cézar, pretože obyvatelia Gálie dočasne získavajú nadľudskú silu pitím kúzelného nápoja, ktorý im varí ctihodný druid Panoramix. Väčšina príbehov sa točí okolo snahy Rimanov dobyť dedinku, všetky ich pokusy však zmaria galskí bojovníci na čele s Asterixom a Obelixom.

Dobrodružné príbehy populárnej dvojice pôvodne vychádzali na pokračovanie vo francúzskom komiksovom časopise Pilote, prvý bol na 20. strane uverejnený 29. októbra 1959. "Stále sa ma pýtali, ako je možné, že sme dosiahli taký úspech. Sám sa pýtam to isté a odpovedať neviem. Sú to všetko príbehy o malých, čo sa mstia veľkým. Možno práve s tým sa čitatelia stotožnili. To je jediné vysvetlenie, ktoré mám", povedal raz Albert Uderzo. V roku 1961 bol vydaný prvý komiksový album s názvom Asterix z Gálie, ktorý obsahoval príbehy z rokov 1959-1960 vydané na pokračovanie v Pilote. Ďalšie knihy boli následne publikované obvykle v intervale jedného roka. Po smrti René Goscinnyho v roku 1977 Uderzo pokračoval v tvorbe obľúbených príbehov sám. Väčšina kritikov a fanúšikov však dávala prednosť knihám, ktoré vytvorili spolu s Goscinnym.


Trailer k filmu:





V 90. rokoch 20. storočia ožili Asterix s Obelixom aj na filmovom plátne. Šarmantným mužom sa Asterix stal v podaní francúzskeho herca Christiana Claviera, Obelixa nonšalantne stvárnil Gérard Depardieu. Filmy ako Astérix et Obélix contre César (Asterix a Obelix kontra Cézar, 1999) či Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (Asterix a Obelix: Misia Kleopatra, 2002) síce nedosiahli taký úspech ako knihy, svojich fanúšikov si však našli.

O obľúbenosti komixovej série svedčí tiež fakt, že 37 kníh vzniknutých od roku 1959 bolo preložených do 107 jazykov a po celom svete sa ich dodnes predalo okolo 325 miliónov kusov. V roku 2009 sa o Asterixovi dokonca uskutočnila prednáška na slávnej parížskej Sorbonne vo Francúzsku.