Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Koncert Big Beat Deluxe bol poctou pre Deža Ursinyho

V roku 1947 sa narodil v Bratislave hudobník, dramaturg a scenárista DEZIDER (DEŽO) URSÍNY, legenda slovenského rocku. Bol členom a lídrom skupín Beatmen, Soulmen, New Soulmen, Burčiak a Provisorium. Spolu s básnikom a textárom Ivanom Štrpkom tvorili autorskú dvojicu a z ich spolupráce sa zrodili originálne a po hudobnej stránke žánrovo rôznorodé albumy ako napríklad Modrý vrch, 4/4, Bez počasia, Zelená, Do tla alebo Príbeh. Ursíny je napríklad aj autorom hudby k muzikálu Neberte nám princeznú. Zomrel 2. 5. 1995. Foto: pokec.sk

Na tohto výnimočného umelca spomínali viaceré súčasné osobnosti slovenskej a českej hudobnej scény, nechýbal ani blízky Ursinyho spolupracovník a textár Ivan Štrpka.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Zaplnená bratislavská Stará tržnica bola vo štvrtok večer (26.11.) miestom koncertu s názvom Big Beat Deluxe - Lekcia Ursiny. Ako už samotný názov napovedá, bola poctou skladateľovi a hudobníkovi Dežovi Ursinymu pri príležitosti 20. výročia jeho úmrtia.

Na tohto výnimočného umelca spomínali viaceré súčasné osobnosti slovenskej a českej hudobnej scény, nechýbal ani blízky Ursinyho spolupracovník a textár Ivan Štrpka. Archívne filmové zábery pripomenuli aj Ursinyho muzikantskú dráhu od 60. rokov, od skupiny Beatmen, cez Soulmen až po Provizorium.

Spomienkový večer Ursinyho piesní začínala formácia Talent transport s dvoma piesňami z muzikálu Peter a Lucia, prvý hosť z Čiech Ondřej Konrád zaspieval song Golden Lip, mladá slovenská speváčka Katarzia uviedla skladby Harakiri a Júlia v zime. Na Ursinyho si zaspomínal aj Peter Lipa a pridal tri piesne Tvár v zrkadle, I Wish I Were a Strom išiel domov. Ďalším hosťom z Čiech bol David Koller, ten si z Dežovej diskografie vybral skladby Hádanka, Modrý vrch II a Lúka. Úspech mala aj Jana Kirschner s piesňami Svitá, Pod hladinou a Všetko vo vajci.

Do Bratislavy prišla takisto ostravská skupina Buty s lídrom Radkom Pasterňákom a ponúkli tri songy Momentky, Diamant pred okom a Tisíc izieb. Záver večera patril Mirovi Žbirkovi. Ten trojicu Ursinyho piesní začal songom Let's Make a Summer, ktorý Miro naspieval na svoj siedmy sólový album K.O. v roku 1990, ďalšími boli Apple Tree in Winter a na úplný záver známy hit Dvaja z muzikálu Neberte nám princeznú, pri ktorej si Meky spomenul aj na špeciálny sveter, v ktorom vo filme hral.

"Absolútne unikátny človek, ktorý vniesol do slovenskej hudby niečo, na čo si nikto netrúfal, o čom nikto nesníval. Bol to človek, ktorý pracoval s textom, s frázovaním a melódiami tak, ako nikto iný a nikdy už nik taký nebude. Bol absolútny unikát, a preto dnes nie je vhodné povedať ani to, že sme interpretovali alebo sa snažili napodobniť Deža. Pokúšali sme sa oživiť jeho piesne a vdýchnuť im našu ideu, ako by mohli fungovať v dnešnom svete. Som vďačná za to, že som mohla interpretovať tieto piesne," povedala na adresu Deža Ursinyho po skončení koncertu pre TASR Jana Kirschner.

"Pre mňa to bol veľmi príjemný večer, páčilo sa mi to, že spomíname na staré časy a že tá hudba neznamenala niečo pre svoju dobu, ale že stále žije. To je veľmi sympatické a dobré, bol by som rád, keby si raz aj na mňa niekedy niekto spomenul. Veľmi sa mi páčila táto zostava; výber spevákov, ktorí tu dnes boli, je veľmi sympatický. Som rád, že som mohol byť medzi nimi," dodal pre TASR Peter Lipa.

Spevák, skladateľ a gitarista Dežo Ursiny (*4.10.1947, Bratislava) absolvoval filmovú a televíznu dramaturgiu na VŠMU v Bratislave (1973). Od roku 1974 bol dramaturgom Slovenskej filmovej tvorby. V roku 1963 založil skupinu Fontána, o rok neskôr bol spoluzakladateľom skupiny Beatmen. V roku 1966 založil skupinu Soulmen. Ešte v roku 1966 hrali v Nemecku, v Mníchove. Rok nato vyhrali v Prahe Prvý československý bítový festival. V rokoch 1968 a 1969 pôsobil spolu s Jankom Lehotským v skupine New Soulmen. Lehotského potom vystriedal Jaroslav Filip, ktorý sa stal neskôr významným Ursinyho spoluhráčom.

V roku 1969 vytvoril Ursiny skupinu Provisorium. V roku 1973 vydali prvú LP Provisorium. Ďalšie platne boli Pevnina detstva (1978),  Nové mapy ticha (1979), Modrý vrch (1981). Zložil hudbu pre úspešný muzikál Neberte nám princeznú, v hlavných úlohách s Marikou Gombitovou a Mirom Žbirkom. Nahral dvanásť LP platní, v roku 2008 nakrútil scenárista a režisér Peter Krištúfek film Momentky o živote Deža Ursinyho. Približuje ho aj monografia Mariana Jaslovského Dežo Ursiny / Pevniny a vrchy. Muzikantskú dráhu Deža Ursinyho zachytil Ivan Štrpka v knihe Rukojemník. Dežo Ursiny zomrel 2. mája 1995 v Bratislave vo veku 47 rokov.