Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Koncert Big Beat Deluxe je poctou Dežovi Ursinymu

DEZIDER (DEŽO) URSÍNY, archívne foto. Foto: pokec.sk

Tu treba pripomenúť, že jeho význam si uvedomujú nielen zorientovaní poslucháči, ale aj samotní tvorcovia a interpreti mladej hudby všetkých generácií.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Výnimočný koncert s názvom Big Beat Deluxe - Lekcia Ursiny zažije 26. novembra bratislavská Stará tržnica. Bude poctou skladateľovi a hudobníkovi Dežovi Ursinymu k 20. výročiu jeho úmrtia.

Slovenské umenie má viacero osobností, ktorých význam presahuje jeho domáci rámec. Ich tvorba je súčasťou našej kultúrnej identity a dáva jej európske rozmery. Jednou z nich je skladateľ, spevák, gitarista, ale aj filmár Dežo Ursiny. Jeho sugestívny nástup v polovici 60. rokov minulého storočia ho od samotného začiatku zaradil medzi najvýznamnejšie a najrešpektovanejšie osobnosti vtedajšej mladej kultúry nielen na Slovensku, ale aj v celom Československu, a túto pozíciu si uchoval aj dnes, 20 rokov po svojej smrti. Tu treba pripomenúť, že jeho význam si uvedomujú nielen zorientovaní poslucháči, ale aj samotní tvorcovia a interpreti mladej hudby všetkých generácií.

Je preto veľmi dôležité pripomenúť túto neopakovateľnú osobnosť, pretože Ursiny bol, je a aj bude kultúrnym fenoménom na Slovensku, ako aj v Česku a aj z tohto dôvodu sa koncert venovaný ako pocta jeho pamiatke volá Lekcia Ursiny. Výzvu interpretovať jeho piesne prijali rovnako Dežovi generační umeleckí súpútnici, zavedené hviezdy strednej generácie, ale aj mladí interpreti.

Umelcami, ktorí na koncerte vystúpia, budú skupiny Buty a Talent transport, sólisti Jana Kirschner, Miroslav Žbirka, David Koller, Peter Lipa, ako aj mladá speváčka a gitaristka Katarzia, ktorých hudobne bude sprevádzať skupina, zostavená zo známych muzikantov: Martin Gašpar – basgitara, Igor „Ajdži“ Szabo – bicie, Martin Wittgruber – klávesy, Štefan Lengyel – gitara, Martin Zajko – gitara a Ondřej Konrád – harmonika. Program doplnia archívne rozhlasové a televízne dokumenty ilustrujúce Ursinyho tvorbu a vystúpenie Dežovho priateľa a spolupracovníka, autora väčšiny textov jeho pesničiek Ivana Štrpku.

„Dežove pesničky ovplyvnili celé generácie. Podarilo sa mu vytvoriť obrovské dielo, ktoré tu s nami zostane ešte veľmi dlho,“ povedala pre médiá speváčka Jana Kirschner.

„Deža som prvýkrát zaregistroval v skupine The Beatmen a už vtedy ma zaujala ich skladba Let's Make A Summer, ktorú som neskôr nahral na svoj album K.O. Je to pre mňa jeden zo zakladateľov slovenskej rockovej scény,“ uviedol Miro Žbirka.

„Dežo bol pre mňa kolegom, s ktorým som síce nehral v tej istej skupine, ale v 60. rokoch sme boli obaja súčasťou bratislavskej muzikantskej komunity. Jeho vtedajšie úspechy ho postavili do svetla reflektorov a všetko, čo robil, sme bedlivo sledovali. Týka sa to najmä skupín Beatmen a Soulmen. Potom som sa už začal venovať inej muzike a naše cesty sa spojili až neskôr,“ doplnil Peter Lipa.