Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Najväčšie hity skupiny Elán dnes večer v Bratislave

koncert skupiny Elán Foto: Boris Dzurnak

Eláni si na prebiehajúce turné zvolili október a možnom symbolicky budú v Bratislave koncertovať 28. októbra.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Dnešný koncert skupiny Elán na bratislavskom zimnom štadióne Ondreja Nepelu je predposledným vystúpením v rámci októbrového Elán The Best Of Tour 2. Najúspešnejšia československá a slovenská kapela ho začala 17. októbra v Brne, pokračovali v Prahe (22.10.), Ostrave (24.10.), záverečným bude koncert 30. októbra v Košiciach.

Fanúšikovia kapely, ktorá má na svojom konte štyroch československých a osem slovenských zlatých slávikov, sa môžu tešiť na známe hity Dve a dve, Klasika, Vymyslená, Aj keď bez peňazí, Kaskadér, Ôsmy svetadiel, Stužková, Neobzerajte sa, pani Lótová, Smrtka na pražskom orloji, Čakám ťa láska, Detektívka, Spievam rokenrol si každý deň, Kráľovna bielych tenisiek, Bosorka, Sestrička z Kramárov, Voda čo ma drží nad vodou, Nie sme zlí, Čaba, neblázni. Zaznie aj nový song Živých nás nedostanú z rovnomenného novinkového albumu, ktorý v týchto dňoch vyšiel na etikete vydavateľstva Warner Music.

"Pre akéhokoľvek vydavateľa je takýto okamih zhmotneným snom, pretože je málo vecí nepochybných. Elán je zďaleka najväčšia československá popová aj rocková kapela. Sme poctení, že lídri kapely, ktorí chceli už iba koncertovať, sa rozhodli vrátiť aj do štúdia a dôveru narábať s ich novými pesničkami dali práve nám," povedal pre TASR riaditeľ vydavateľstva Vladimír Kočandrle.

Eláni si na prebiehajúce turné zvolili október a možnom symbolicky budú v Bratislave koncertovať 28. októbra. Tento deň v roku 1918 bol dňom vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. V susednej Českej republike je dodnes štátnym sviatkom.

Ako sa pozerá na rozdelenie Československa líder kapely a už niekoľko dní šesťdesiatnik Jožo Ráž? "Považujem za zázrak, že Slovensko existuje, že má svoj národ, svoj štát, to je náš najväčší úspech, bez vojny bez všetkého, proti nikomu sme nebojovali, nič sme s nikým nemali, a napriek tomu žijeme, existujeme. To je obrovský úspech."

Skupina Elán vznikla v roku 1968, 22. apríla 1970 mali prvé verejné vystúpenie. Slávnu éru potom odštartovali v júni 1980, keď na Bratislavskej lýre skončili druhí so skladbou Kaskadér, v októbri 1981 vydali debutový album Ôsmy svetadiel. Prvá platňa bola úspešná, rovnako druhá Nie sme zlí. Ďalšie ich albumy Elán 3 a Hodina slovenčiny boli ešte úspešnejšie, pri každej z nich prekročil predaj pol milióna výliskov. Elán je na scéne dodnes, ich štúdiový album Živých nás nedostanú vyšiel v deň pražského koncertu 22. októbra.