Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Koncert tenoristu Bocelliho s orchestrom dirigoval robot

Na snímke vľavo taliansky tenorista Andrea Bocelli spievajúci "La Donna e' Mobile" v Verdiho opery Rigoletto a vpravo dirigent - robot YuMi. Foto: TASR/AP

Robot YuMi, navrhnutý švajčiarskou spoločnosťou pre montážne linky v továrňach, dirigoval časť slávnej Verdiho opery Rigoletto v podaní tenoristu Bocelliho a orchestra Lucca Philharmonic Orchestra.

Pisa 14. septembra (TASR/Teraz.sk) - Obrovský úspech zožal v talianskom meste Pisa koncert slávneho tenoristu Andreu Bocelliho s orchestrom, ktorý dirigoval robot. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Biely dvojramenný robot YuMi, navrhnutý švajčiarskou spoločnosťou ABB pre montážne linky v továrňach, dirigoval ešte v utorok večer časť slávnej Verdiho opery Rigoletto v podaní tenoristu Bocelliho a orchestra Lucca Philharmonic Orchestra.




Koncert sa v opere Teatro Verdi konal pri príležitosti zhruba týždňového Medzinárodného festivalu robotiky, ktorý až do dnešného dňa prebiehal v Pise.

Samotný Bocelli je síce nevidiaci, reaguje však na orchester a citlivo vníma rozmanitosť, ktorú do jeho celkového výkonu vnášajú jednotliví dirigenti. Robota YuMi označil za schopného dirigenta, ktorý bol podľa jeho slov "dobre naprogramovaný".

Schopnosti robota vychválil aj Andrea Colombini, skutočný dirigent orchestra Lucca Philharmonic Orchestra. Zároveň však povedal, že robotovi chýba "cit a schopnosť interakcie". "Ak by orchester spravil chybu, YuMi sa nezastaví," dodal.