Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Koncert v brdárskom kostole rozozvučí 260 rokov starý organ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

František Beer na koncerte divákom predstaví svoju vlastnú tvorbu, ale i diela známych skladateľov.

Brdárka 28. júna (TASR) - V obci Brdárka v okrese Rožňava sa v nedeľu (2. 7.) uskutoční pokračovanie podujatia Hudba v čerešňovom raji, po májovom koncerte priamo v ovocných sadoch sa tentoraz presunie do tamojšieho kostola. Na 260 rokov starom organe zahrá slovenský organista a skladateľ František Beer. TASR o tom informoval Marcel Antal, predseda občianskeho združenia (OZ) Alter Nativa, ktoré podujatie organizuje.

František Beer na koncerte divákom predstaví svoju vlastnú tvorbu, ale i diela známych skladateľov. Program otvorí hudbou velikána obdobia baroka Johanna Sebastiana Bacha, nasledovať budú diela Jiřiho Ignáca Lineka, Josefa Segera či súčasného autora Petra Planyavskeho.

Počas koncertu sa v miestnom evanjelickom kostole rozozvučí vzácny barokový organ z roku 1762 od organára Daniela Wallachyho, ktorý je podľa organizátorov jediným dodnes kompletne zachovaným a pamiatkovo obnoveným organom majstra zo Spišskej Soboty. Pred samotným koncertom sa uskutoční aj komentovaná prehliadka brdárskeho kostola z roku 1696 v sprievode členov OZ Gotická cesta. Vstupné na podujatie je dobrovoľné, pre obmedzenú kapacitu je však potrebné si miesta vopred rezervovať na webovej stránke www.brdarka.sk.

Brdárka je známa pre zachovalú ľudovú architektúru a čerešňové sady, ktoré pri kvitnutí počas jari lákajú veľké množstvo návštevníkov. OZ Alter Nativa sa v obci venuje najmä propagácii udržateľných spôsobov žitia, ako i organizovaniu permakultúrných a remeselných kurzov.