Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Koncerty pri príležitosti Dňa obetí holokaustu budú v Modre-Kráľovej

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Organizuje ich občianske združenie Poľné ľalie spolu s Cirkevným zborov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Bratislava/Modra 7. septembra (TASR) - Pri príležitosti nadchádzajúceho Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý je na Slovensku 9. septembra, sa uskutočnia dva koncerty v Modre-Kráľovej. Organizuje ich občianske združenie Poľné ľalie spolu s Cirkevným zborov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) v Modre-Kráľovej.

V piatok 9. septembra vystúpi o 18.00 h v Zelenom lese (neďaleko evanjelického kostola v Modre-Kráľovej) barytonista Ervín Schönhauser s programom židovských piesní. Sprevádzať ho budú Igor Bázlik (klavír) a Rudolf Cikatricis (klarinet).

V sobotu 10. septembra sa budú konať o 18.00 h v evanjelickom kostole v Modre-Kráľovej večerné služby Božie so sprievodom Dychového orchestra Slovenskej evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Srbsku (SEAVC). Po službách Božích bude o 19.00 h nasledovať koncert dychového orchestra z Dolnej zeme. V prípade nepriaznivého počasia sa obidva koncerty uskutočnia v evanjelickom kostole, informovala seniorka Bratislavského seniorátu a zborová farárka Cirkevného zboru ECAV Modra - Kráľová Sidonia Horňanová.

Členovia Dychového orchestra zo Srbska budú účinkovať aj počas zborového dňa Cirkevného zboru ECAV Vrbové v nedeľu 11. septembra 2016 v Prašníku - Pustej Vsi o 10.00 h. Kázať tam bude seniorka Bratislavského seniorátu Sidonia Horňanová.

Všetky tri koncerty Dychového orchestra SEAVC zo Srbska sa uskutočnia aj vďaka ECAV na Slovensku - Výboru Generálneho biskupského úradu ECAV pre vzdelávanie a misiu, ktorý Bratislavskému seniorátu schválil projekt v rámci grantového programu na podporu projektov pre zahraničných Slovákov, pripomenula Horňanová. Dychový orchester Slovenského evanjelického cirkevného zboru a. v. v Srbsku bol založený v auguste 2013 v Báčskom Petrovci. Jeho zakladateľom a vedúcim je Miroslav Ponjičan, študent Evanjelickej bohosloveckej fakulty (EBF) UK v Bratislave. V súčasnosti má orchester 12 členov.

Orchester SEAVC zo Srbska hrá skladby a piesne v štvorhlasovej úprave. Jeho repertoár sa skladá prevažne z cirkevnej hudby (z piesní evanjelického a nemeckého spevníka), ale i z vážnej hudby (Bach, Händel a ďalší). Od svojho založenia orchester absolvoval už 70 vystúpení pri rôznych náboženských príležitostiach a národných oslavách v Srbsku i v nemeckom Štuttgarte. Na Slovensku členovia orchestra vystúpili napríklad v Žiline.

Dátum 9. september, ktorý je na Slovensku Dňom obetí holokaustu a rasového násilia od roku 2008, nebol vybraný náhodne. Súvisí s tým, že 9. septembra 1941 vydala vláda vojnového Slovenského štátu nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex, pripomenula Horňanová s tým, že holokaust zasiahol okrem Židov aj príslušníkov niektorých slovanských národov (Poliakov, Bielorusov, Ukrajincov či Rusov), ako aj obyvateľov Juhoslávie a Rómov. Terčom likvidácie sa stali tiež homosexuáli, ľudia s telesným či duševným postihnutím a politickí odporcovia nacizmu. Celkový počet obetí holokaustu sa odhaduje na 12 až 16 miliónov, z toho zhruba 6 miliónov bolo Židov.