Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Korunovácia kráľovnej Sisi pritiahla do Betliara množstvo divákov

Na snímke príchod cisárskeho páru na korunováciu pred kaštieľom v Betliari v okrese Rožňava, 22. augusta 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Návštevníci majú až do podvečera príležitosť pri prehliadke Andrássyovského kaštieľa zažiť aj audienciu u kráľovnej.

Betliar 22. augusta (TASR) – Korunováciu rakúskeho cisárskeho páru Františka Jozefa I. a Alžbety za uhorského kráľa a kráľovnú z roku 1867 dnes popoludní zažili stovky návštevníkov Múzea Betliar. Rekonštrukcia korunovácie so slávnostným sprievodom patrila k hlavným sprievodným podujatiam k prebiehajúcej výstave Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách.



Dnešný program múzea zahŕňa aj remeselnícky jarmok či sokoliarske vystúpenia. Návštevníci majú až do podvečera príležitosť pri prehliadke Andrássyovského kaštieľa zažiť aj audienciu u kráľovnej. V úlohe Alžbety, známej pod menom Sisi, sa ešte raz predstavuje jej dvojníčka Erika Došeková. "Ide o jej posledné takéto vystúpenie, ale výstava potrvá až do konca septembra," uviedla pre TASR Judita Krajčiová z Múzea Betliar.

Korunovácia v roku 1867 sa konala 8. júna v kostole Blahoslavenej Panny Márie v Budíne (tzv. Matejov kostol). Svätoštefanskú korunu na hlavu kráľa položil a k plecu kráľovnej priložil gróf Július Andrássy, palatín Uhorska. Korunovácia bola podmienkou a v istom zmysle aj vrcholom rakúsko-uhorského vyrovnania, keď sa habsburská monarchia rozdelila na dva rovnocenné štáty - Rakúsko a Uhorsko.