Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Virvar ponúkne predstavenia divadelníkov z rôznych krajín

Na snímke zľava riaditeľ festivalu Ivan Sogel a riaditeľ Bábkového divadla Košice Pavol Hrehorčák počas tlačovej konferencie k 5. ročníku festivalu medzinárodných dní bábkového divadla a hier pre rodiny VIRVAR 2017 v Košiciach 30. mája 2017. Foto: FOTO TASR - František Iván

Festival organizuje ho Bábkové divadlo v Košiciach v spolupráci s Občianskym združením pri BDK. Festival sa uskutoční v dňoch 1. až 4. júna.

Košice 30. mája (TASR) - Jubilejný V. ročník festivalu Dni bábkového divadla a hier pre rodiny Virvar prinesie množstvo podujatí, ktoré sa uskutočnia na niekoľkých miestach v Košiciach. Organizuje ho Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) v spolupráci s Občianskym združením pri BDK. Festival sa uskutoční v dňoch 1. až 4. júna.



"Podujatie pre malých i veľkých začne už tradične veselým sprievodom mestom s bábkami a maskami 1. júna od 14.00 h na Alžbetinej ulici a následne bude pokračovať ďalším programom. Prehliadku divadelných súborov otvorí domáce BDK s obľúbenou inscenáciou Podmorská rozprávka, ktorú si záujemcovia môžu pozrieť v úvodný deň festivalu od 16.15 h v divadelnej sále Bábkového divadla. Od 17.30 h sa pred historickou budovou Štátneho divadla v Košiciach (ŠDK) predstaví Theatre KVELB Ateliér z Českých Budějovíc. Vystúpenie na chodúľoch plné čierneho humoru a bizarných situácií má názov Čierna rodinka," priblížil Martin Konečný z BDK.

Na tohtoročnom Virvare predvedie podľa jeho slov svoje umenie až 12 divadelných súborov. "Slovenských zástupcov doplnili aj divadlá z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Rakúska, Ukrajiny a Slovinska. Zaujímavosťou je, že tentoraz dostanú priestor až dva súbory z krajiny našich východných susedov – divadlo Bavka z Užhorodu a Chmeľnické akademické regionálne bábkové divadlo," doplnil Konečný.

Každý deň festivalu bude plný súťaží a hier pre deti o vecné ceny, ale aj zaujímavých sprievodných podujatí. "Exotické plazy predstaví Aqua Terra klub z Univerzity veterinárneho lekárstva, Martin Leco predvedie svoju basketbalovú šou a pripravená je aj škola lukostreľby v átriu bábkového divadla," priblížil Konečný.

Festival sa bude konať nielen v priestoroch BDK, ale aj v Divadle Thália a pred historickou budovou Štátneho divadla Košice. Vstup na všetky podujatia je voľný.

Kompletný program festivalu je záujemcom k dispozícii v informačných centrách mesta Košice, na webovej stránke BDK www.bdke.sk a na facebookovom profile BDK.