Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Košiciach vystúpi skupina Ghymes a divadlo Honvéd s hrou Benyovszky

Foto: ghymes.hu

Tanečná hra Benyovszky o dobrodružnom živote M. Beňovského je jedným z predstavení Tanečného divadla Honvéd počas jeho tohtoročnej sezóny.

Košice 11. júna (TASR) - Koncert hudobnej skupiny Ghymes a vystúpenie Tanečného divadla Honvéd s hrou na motívy života Mórica Beňovského sú ďalšími z podujatí, ktoré privítajú na svojej pôde Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Konať sa budú v sobotu 10. augusta v areáli košického amfiteátra.

V prvej časti sobotňajšieho programu sa uskutoční koncert skupiny Ghymes, ktorá vznikla v roku 1983 v Nitre. Je držiteľkou viacerých ocenení a pod vedením Gyulu Szarku tentoraz predvedie publiku skladby zo svojho najnovšieho albumu vydaného pri príležitosti 30. výročia založenia skupiny s názvom 30 svetelných rokov.

"Hudba Ghymes sa plne viaže k autentickej maďarskej ľudovej hudbe, ale v jej umení sú badateľné aj vplyvy hudby z Balkánu a Karpatskej kotliny. Popri hudbe Gyulu Szarku založenej na ľudovej tvorbe sú osobitným znakom štýlu Ghymes literárne texty od Tamása Szarku, ktorý je hudobným skladateľom a spolupracovníkom tanečnej hry Benyovszky," informoval TASR PR zástupca pripravovaného hudobno-divadelného projektu v Košiciach Juraj Sasák.

Ako dodal, tanečná hra Benyovszky o dobrodružnom živote M. Beňovského je jedným z predstavení Tanečného divadla Honvéd počas jeho tohtoročnej sezóny. V tanečnej hre prevedú herci divákov po vášnivej a ťažkej životnej ceste výnimočného človeka, pričom spolu precestujú takmer celý svet, podobne ako slávny dobrodruh, populárny cestovateľ a autor memoárov z polovice 18. storočia.

Pri uvedení spomínanej hry v Košiciach budú s Tanečným divadlom Honvéd spolupracovať aj košický Železiar, sliezska tanečná skupina Patria z Poľska, česká skupina Gabrhel, ako aj africkí tanečníci a deti zo Slovenska. V hlavnej roli hudobníka a speváka vystúpi Tamás Szarka, v úlohe manželky Beňovského, Zsuzsanny Hanszkej, si zatancuje Zsuzsanna Fekete. Režisérom a choreografom hry je umelecký riaditeľ Honvédu Zoltán Zsuráfszky.

Pripravovaný kultúrny projekt v košickom amfiteátri organizuje Generálny konzulát Maďarska s finančnou podporou Ministerstva ľudských zdrojov Maďarska, Národného kultúrneho fondu, Vyšehradského fondu a Fondu Gábora Bethlena. Záštitu nad podujatím prevzal maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog a primátor Košíc Richard Raši.