Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvádza v premiére snový triler Nehoda z tvorby

Divadelnú hru Nehoda z tvorby súčasného maďarského dramatika Zoltána Egressyho pripravila najnovšie činohra Štátneho divadla Košice. V slovenskej premiére túto nevšednú inscenáciu žánrovo označovanú ako snový triler uvedú v piatok (17.2.) na Malej scéne ŠD. Na snímke herci Gejza Benkő (Ed) a Alena Ďuránová (Eszter) počas verejnej generálnej skúšky na Malej scéne ŠD 15. februára 2017. Foto: TASR/Roman Hanc

Na javisko Štátneho divadla Košice sa dramatik Egressy vracia po viac ako 13 rokoch. V roku 2003 činohra s úspechom uviedla jeho azda najhranejšiu hru - komédiu Portugália.

Košice 15. februára (TASR) – Divadelnú hru Nehoda z tvorby súčasného maďarského dramatika Zoltána Egressyho pripravila najnovšie činohra Štátneho divadla (ŠD) Košice. V slovenskej premiére túto nevšednú inscenáciu žánrovo označovanú ako snový triler uvedú v piatok (17.2.) na Malej scéne ŠD.

Sedem postáv rozohráva na javisku sled sugestívnych obrazov v centre s mladou ženou Eszter, ktorá po nehode na motorke stratí svojho snúbenca. Hra cez životné situácie vedie diváka i postavy do podvedomých sfér ľudskej osobnosti, kde reálne a surreálne, sen a skutočnosť, existujú v tom istom čase a s takou istou platnosťou. Ide o hrôzostrašný a predsa humorom presiaknutý triler so zvláštnou filmovou atmosférou.



"V istom zmysle sa Eszter dostane na hranicu života a smrti a táto situácia má spoločné prieniky a nedá sa presne rozlíšiť, či to je ešte život alebo už smrť. Je to teda zvláštna vyhrotená situácia a tí, ktorí majú radi také situácie, kde sa realita od ireality nedá presne rozlíšiť, sa určite budú tešiť," priblížil dnes režisér József Czajlik. Význam názvu hry odráža nielen situáciu nešťastia na ceste, ale vzťahuje sa aj na "nehodu" spoločnosti, vzťahov, komunikácie či stavu, keď je niekto úplne sám a nevie sa v spoločnosti nájsť. "Hra prináša aj filozofickú rovinu, lebo je to v istom zmysle mystérium, očista jednej ženskej hrdinky, ktorá prechádza cez situáciu, dalo by sa povedať, klinickej smrti," dodal Czajlik, ktorý je zároveň riaditeľ košického maďarského Divadla Thália.

V hre pre náročnejšieho diváka hlavnú postavu spodobila herečka Alena Ďuránová, pre ktorú to bola nová a mimoriadna skúsenosť. "Je to úplne iný druh herectva, úplne iná cesta ako pri akejkoľvek hre, ktorú som predtým skúšala, lebo ak sa mám len na niečo hrať, tak to v prípade tejto hry vôbec nebude fungovať. Treba tu naozaj, ako ja hovorím - byť a nie hrať. Zároveň som sa dostala do takých hraničných emočných situácií, aké som nezažila, a som z toho dosť vyčerpaná, ale je mi parádne, cítim sa fantasticky," uviedla.

V ďalších postavách sa predstavia herci Dana Košická, Gejza Benkő, Róbert Šudík, Michal Soltész, Peter Cibula a Tomáš Diro. V realizačnom tíme prvej premiéry ŠD v tomto roku sú okrem Czajlika aj scénograf Tom Ciller, kostýmová výtvarníčka Erika Gadušová, dramaturg Miklós Forgács a autor hudby Róbert Lakatos. Vstup pre divákov je od 18 rokov.

Na javisko Štátneho divadla Košice sa dramatik Egressy vracia po viac ako 13 rokoch. V roku 2003 činohra s úspechom uviedla jeho azda najhranejšiu hru - komédiu Portugália.