Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

ÚĽUV predstaví tvorbu majstrov majoliky zo západného Slovenska

Majolika, ilustračná fotografia. Foto: TASR

Výstavnú kolekciu tvoria dekoratívne a úžitkové majolikové výrobky ako sú džbány, fľaše, taniere, misy, ale aj romantická kúpeľňová súprava či moderná modranská keramika.

Košice 19. marca (TASR) - Výstavu pod názvom Majstri majoliky dnes II. budú môcť záujemcovia vidieť okrem Bratislavy i v košickej Galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). TASR o tom informoval manažér podujatí ÚĽUV v Košiciach Peter Szeman.

Výrobe majoliky podľa Szemana venujú keramikári na západnom Slovensku už viac ako 400 rokov. Boli to habáni, ktorí priniesli tento špecifický druh keramiky na naše územie. Vyššia kvalita glazúry, pestrosť farieb a dekoru očarila aj domácich majstrov, a tak výroba majoliky postupne zľudovela.

"Výstava prináša pohľad na súčasnú produkciu majoliky, tak ako ju vyrábajú a cítia talentovaní majstri z desiatich vybraných keramických dielní. Takmer všetci vyšli z družstva Slovenská ľudová majolika, odkiaľ ich cesty viedli k spolupráci s ÚĽUV-om," priblížil Szeman.

"Vybraní autori vytvorili špeciálne pre túto výstavu novú kolekciu majoliky s vlastnou interpretáciou, ktorá však vychádza z tradičného dekoru a tvarov," hovorí kurátorka výstavy Eva Ševčíková.

Výstavnú kolekciu tvoria dekoratívne a úžitkové majolikové výrobky ako sú džbány, fľaše, taniere, misy, ale aj romantická kúpeľňová súprava či moderná modranská keramika. Majstri oživujú tradičné figurálne, architektonické, rastlinné a zvieracie motívy, ktoré sú charakteristické pre majoliku. V spojitosti s novými návrhmi tvarov a vzorov sa im podľa Ševčíkovej podarilo vytvoriť originálnu a prekvapivo súčasnú keramiku.

Súčasťou výstavy sú aj osobné výpovede majstrov, ich príbehy a vyznania lásky k majolike. Návštevníci tak môžu spoznať výrobcov a ich prácu aj zo zákulisia.

Úpadok záujmu o remeselnú výrobu sa dotkol aj majoliky. Vstupné a prevádzkové náklady, zložitosť technológie, potreba vzdelania a dlhoročnej praxe. To sú faktory, ktoré ako tvrdí Ševčíková spôsobili, že výrobcov majoliky je dnes na Slovensku ako šafranu.

"Pevne veríme, že prezentované diela majstrov, ako aj ich osobné výpovede oslovia nielen návštevníkov, ale aj mladšiu generáciu tvorcov. Je mimoriadne potrebné, aby sa našli noví pokračovatelia. Nech sa 400-ročný príbeh majoliky odvíja aj naďalej," dodala Ševčíková.

Výstava potrvá v priestoroch ÚĽUV v Košiciach od 24. marca do 13. júna.