Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Výstava na UPJŠ približuje propagandu Slovenského štátu

Na snímke šéf Úradu propagandy TIDO J. Gašpar v tábore Hlinkovej mládeže na Orave, r. 1941, autor neznámy. Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta

Ide o putovnú výstavu, ktorá vznikla z iniciatívy Klubu priateľov Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Výstava bude v Košiciach do 8. decembra.

Košice 8. novembra (TASR) – Prepracovaný systém propagandy slovenského štátu v rokoch 1939 až 1945 predstavuje výstava, ktorú dnes slávnostne otvorili v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach. Pod názvom Obraz nepriateľa v propagande počas II. svetovej vojny na Slovensku bude prístupná verejnosti do 8. decembra.

Ide o putovnú výstavu, ktorá vznikla z iniciatívy Klubu priateľov Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Jej autormi sú profesor Eduard Nižňanský a Michala Lônčíková. Inštalovaná bola už v Banskej Bystrici a Bratislave, a v rámci podujatí Týždňa vedy a techniky 2017 prichádza aj na východ Slovenska. "Katedra histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach sa rozhodla sprístupniť expozíciu tak študentom histórie na univerzite, ako aj študentom stredných škôl a žiakom základných škôl, a tiež odbornej aj širokej laickej verejnosti," informovala Zuzana Tokárová z katedry histórie FF UPJŠ.

Oficiálna propaganda vojnového slovenského štátu predstavovala podľa organizátorov jeden z najúčinnejších nástrojov režimu pri šírení dezinformácií a vykresľovaní pozitívneho obrazu nacistického Nemecka. Cielene vytvárala niekoľko kategórií nepriateľov – či už to boli Židia, Česi, komunisti, USA alebo Veľká Británia – so zámerom vyvolať pocit strachu a ohrozenia a tým upevniť štátny režim.

Súčasťou otvorenia výstavy v budove Platón v areáli Filozofickej fakulty na Moyzesovej ulici 9 bola aj prednáška profesora Nižňanského.